Så erövrade Bonnie Roupé Kina med sin mödravård-app

Skapa lönsamhet | 28 augusti 2017 |

Bonnie Roupé, grundare av Bonzun, struntade i vad andra sa och lanserade sin app för gravida i Kina, enligt lean startup-metoden. Men inte med hjälp av riskkapitalister.
– Mina investerare har alltid varit, och är fortfarande, entreprenörer. Jag har försökt pitcha för riskkapitalister men vi pratar inte samma språk.

När Bonnie Roupé var gravid med sitt andra barn fick hon havandeskapsförgiftning. Det tog rätt lång tid innan hon förstod att det var något farligt och sökte läkarvård.

–  För oss här i väst är det bekvämt att ha en app där vi kan hitta information som är evidensbaserad och korrekt. I Kina kan det vara en livsnödvändighet, säger hon.

Bonnie Roupés 3 tips
1. Läs boken Lean Startup. Jag får ofta höra att jag jobbar just så.
2. Prata med andra entreprenörer, inte tjänstemän. Andra entreprenörer kommer att ha en helt annan förståelse för dina drivkrafter och funderingar.
3. Underskatta inte dig själv bara för att alla andra gör det! Lita på din egen förmåga. Det finns en anledning till att din idé dök upp just i ditt huvud – och det är för att det är du som kan genomföra den.
 Så föddes idén till Bonzun som nu funnits i fem år. Finansieringen har hittills aldrig kommit från riskkapitalister.

– Mina investerare har alltid varit, och är fortfarande, entreprenörer som gjort exit. Vi pratar samma språk, vet hur det är att brinna för något och deras erfarenheter kan vara värdefulla för mig. Jag har försökt pitcha för riskkapitalister också men det fungerar inte. Skulle jag köra det racet skulle jag behöva en översättare.

App-utveckling under jordbävning

Bolagsresan har onekligen haft sina dramatisk stunder. Delar av appen är till exempel utvecklad i Röda Kors-tält i Katmandu.

– När vi skulle bygga appen ville jag sprida risken och outsourcade därför IOS-varianten till Nepal, medan Android-appen byggdes av en kinesisk byrå. Mitt i allt skedde den stora jordbävningen i Katmandu. Men mina medarbetare tog med sin utrustning och fortsatte jobbet i tillfälliga tält.

Både en och annan har också avrått Bonnie Roupé från att driva sin business i Kina.

– Visst var det många som varnade mig för att det skulle bli svårt, för att inte säga omöjligt, att etablera sig i Kina. Jag kunde ju inte språket, förstod inte marknaden och allt var det var. Men jag triggas ju av sådant. Jag tyckte det var spännande, som ett vitt papper där jag kunde skapa vad jag ville.

Läs mer: Founder Institute-coachen: 7 viktiga steg för en startup

Tveksamma råd längs vägen

En viktig lärdom har varit att strunta i en hel del råd, konstaterar Bonnie Roupé.

– Jag skulle önska att jag inte hade lyssnat på vissa råd. Till exempel var det många som sa till oss att vi absolut skulle försöka framställa oss som ett kinesiskt bolag, för annars skulle marknaden vara skeptisk. Det visade sig vara precis tvärtom. Det är en stor fördel att folk vet att vi är svenska. Vi ses fortfarande i stor utsträckning som det socialistiska paradiset i norr där alla är långa, starka och friska.

Vad har då varit viktigast av allt för att lyckas? Oviljan att acceptera begränsningar, svarar Bonnie Roupé som odlat den egenskapen ändå sedan hon var liten.

–  Jag minns ett gräl jag hade med min bästa kompis när jag var liten. ”Vem som helst kan ha en tiger som husdjur”, sa jag. ”Det kan man ju inte”, sa hon. ”Man måste vara djurskötare och det finns regler för hur man får ha dem, det måste vara på ett zoo och så vidare”. ”Jamen, vem som helst kan ju bli djurskötare”, sa jag då. ”Vem som helst kan öppna ett zoo”. Om man bara går systematiskt tillväga kan man alltid nå dit man vill.

Här hittar du hela intervjun med Bonnie Roupé. Hon är även en av supercoacherna i Founder institutes entreprenörsprogram, som du kan läsa mer om här och anmäla dig till.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!