Linn Tagesson: ”Våga förhandla – och lägg krut på styrelsen direkt”

Skapa lönsamhet | 11 april 2017 |

– Våga förhandla! Och skapa en styrelse så fort som möjligt, tipsar Linn Tagesson medgrundare av Babyshop som ingår i The Luxury Kids Group, en global online-återförsäljare av premiumbarnprodukter.

Sedan Babyshop bildades 2006 har företaget vuxit genom organisk tillväxt och genom strategiska förvärv. I dag är The Luxury Kids Group en omnikanal-återförsäljare som inkluderar Babyshop, Oii Design och AlexandAlexa.

När du fick företagsidén, vad var det första du gjorde?
– Jag och min medgrundare Marcus ville starta något online. Vad spelade egentligen inte så stor roll men det slutade med barnkläder. Vi tyckte att det saknades något på marknaden och den platsen ville vi fylla, trots att vi då varken hade barn eller någon närmare relation till barn. Efter det tog det tre månader tills vi var ”up and running med Babyshop. Vi fick vårt första köp några timmar efter att vi gått live med sajten.

Läs mer: Klubben – skräddarsytt initiativ stärker framgångsrika bolag

Hur har du hittat finansiering? 
– Vår första finansiering byggde på att byta några få andelar i bolaget mot annonsering. Genom att åta våra leverantörer vara med i annonserna fick vi in pengar, produkter i lager och rabatter. Det blev en win-win-deal.

Vilket har varit det största hindret och hur har du tagit dig förbi det?
– I dagsläget känns det som ett litet problem men det var svårt med lån och att få bankens engagemang  när man var en liten spelare. Vi hittade senare bra kontakter inom banken och gjorde bra ifrån oss vilket underlättade för oss. Det är ju en risk i att starta eget i dag, vilket gör att alla inte alla vågar. Politiken måste ändras på den punkten, så att det är lättare och tryggare att starta eget.

Läs mer: Så lyckas du med ditt företag – råden från superentreprenörer

Vem har stöttat dig eller lärt dig mest på vägen, med företaget?
– Svår fråga, men det är nog så att jag och Marcus har stöttat varandra. Annars är jag nog ganska självlärd. När vi startade fanns det inte så mycket erfarenhet av e-handel helt enkelt, man fick själv göra sina misstag på gott och ont.

Vad är ditt bästa tips till andra som nyss startat företag?
– Rekrytera en styrelse eller en advisory board så snart som möjligt. Använd dig av personer i din omgivning som har erfarenheter eller kompetenser som du själv saknar och som har tid att hjälpa till gratis. Det är både nyttigt och viktigt att behöva visa upp siffror, att bolla idéer samt att få krav på sig.

Fler tips till andra som är i startgroparna?
– Skapa en god relation till banken. Boka möte varje kvartal de första tre åren och presentera dina siffror och få banken involverade i din verksamhet. Desto mer relation och förståelse de får till din verksamhet desto lättare är det för banken att fatta beslut eller komma med goda råd. Och sist men inte minst: Förhandla! I Sverige kan man faktiskt pruta. Våga göra det. Mirakel kan ske.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

En kommentar

  1. […] av kvällens föreläsare och glasklara inspiratörer var e-handelsproffset Linn Tagesson. – Vi är duktiga på e-handel i Sverige. Det har gått från att vara en förhoppningsbransch […]