Liten investering med stor effekt – så förändrades Elizabeths liv av mikrolån

Hållbart företagande | 24 juli 2017 |

Visste du att mikrofinansiering hjälper miljontals människor i världen att starta och driva egna företag, samtidigt som det blivit en lönsam business. Så här förändrades livet för Elizabeth Kamene Mutua med hjälp av mikrolån.

Från början kom majoriteten av pengarna till mikrofinansiering från bistånds- och filantropisidan, men nu har allt fler institutionella investerare – såsom banker, försäkringsbolag, pensionsfonder – engagerat sig.

Elizabeth Kamene Mutua (till vänster på bilden) bor i en liten by mellan Nairobi och Mombasa i Kenya, i ett entreprenörskollektiv där flera kvinnor tagit hjälp av mikrolån. För henne började det med att för lånade pengar köpa en kvarn att mala de lokala böndernas grödor med. Kvarnen blev lönsam och hon kunde betala tillbaka lånet.

FAKTA/ Mikrofinansiering
* Mikrofinansiering är en benämning på olika metoder att ge möjligheter till sparande, lån och försäkringar till fattiga människor.
* Uppföljningar visar att kvinnor oftast är de bästa låntagarna, eftersom de dels är bättre på att betala tillbaka sina lån, dels investerar i familjens och barnens behov i högre grad än vad män gör.
* SEB:s mikrofinansieringsfonder förvaltar totalt 4,1 miljarder kronor. De är öppna för institutionella investerare.
Men det var svårt att frakta hennes färdiga produkter till närmaste grossist eller marknad, så hon tog ytterligare ett mikrolån och köpte två mopeder. De blev stående det mesta av tiden och därför började hon att hyra ut mopederna.

– Sen tänkte hon på hur trist det är att de alltid satt på marken när de höll dop och bröllop i hennes by, så hon köpte 30 plaststolar och började att hyra ut dem, säger Viktor Andersson, förvaltare på SEB och som arbetar med fonder med inriktning på mikrolån.

Läs mer: Världens fokus – på kvinnliga entreprenörer

Mikrolånet gjorde dotterns skolgång möjlig

Elizabeth Kamene Mutua är en av de företagare som Viktor Andersson mötte under ett besök i Kenya nyligen och är en av dem vars liv som mikrofinansiering har kunnat förändra.

– Det allra mest imponerande var att hennes 17-åriga dotter nu gått ut gymnasiet tack vare mammans mikroföretag och nu skulle börja universitetet för att utbilda sig till läkare, säger Viktor Andersson.

Många människor i utvecklingsländer har aldrig satt sin fot på ett bankkontor. De har således inget bankkonto, inga sparade pengar och inga försäkringar. Om de behöver låna pengar för att starta en verksamhet finns sällan någon traditionell bank som kan hjälpa dem med det.

Läs mer: Ny investeringstrend växer fram kring mikrofinansiering

Hjälp till över 120 miljoner människor

Där kan mikrolån göra stor skillnad och enligt Världsbanken har mikrofinansiering hjälpt mer än 120 miljoner människor att få tillgång till basala finansiella tjänster och produkter.

Människor kan investera i sina verksamheter: köpa större partier hos grossister eller köpa nya symaskiner. De kan kanske börja spara lite pengar på ett sparkonto. Skaffa försäkringar. 
Slippa cykla i en timme för att betala en leverantör och i stället överföra pengar via mobilen. För allt handlar inte om lån. Andra finansiella tjänster är lika viktiga.

– Det gör finansiella tjänster tillgängliga för människor som aldrig har fått något erbjudande om någonting från någon. Det innebär en chans för dem att skapa något för sig själva, säger Fabio Sofia, chef för kundrelationer på schweiziska företaget Symbiotics, som arbetar som länk mellan olika förvaltares pengar och mikrofinansieringsinstitutionerna på plats i utvecklingsländerna och är samarbetspartner till bland annat SEB.

Läs mer: Mikrolån och utvecklingscheckar för företag som växer

Ingen ”silverbullet” mot fattigdom

Totalt når SEB över 16,5 miljoner entreprenörer i mer än 35 länder genom sina mikrofinansieringsfonder. Mikrofinansiering är dock inte någon ”silver bullet” vad gäller fattigdomsbekämpning, kommenterar både Viktor Andersson och Fabio Sofia.

Det krävs ändå gynnsamma förhållanden i allmänhet, ett rättsväsende som funkar, statliga institutioner som inte är korrupta och så vidare.

– Det lyfter ingen ur fattigdom, men ger människor en möjlighet att själva göra det. Det ökar
stabiliteten för människorna, säger Fabio Sofia.

Och skulle möjligheten till finansieringen inte finnas blir det mycket svårare för den enskilda entreprenören att bygga sitt företag, kommenterar Viktor Andersson.

– Så det är ändå en viktig del i hela fattigdomsbekämpningspusslet.

Läs mer: Zelmerlöw & Björkman Foundation lyfter barn och unga

Boom för mikrofinansiering

Sektorn växer nu snabbt. 2016 har omkring 12 miljarder dollar investerats i mikrofinansiering. För tjugo år sedan kom större delen av pengarna från bistånds- och filantropisidan, men i dag hittar allt fler institutionella investerare till tillgångsslaget. Den årliga tillväxttakten ligger på cirka 20 procent.

Schweiziska Symbiotics har funnits drygt tolv år i branschen och vuxit i takt med den. I dag består de av 100 anställda på kontor i fyra världsdelar och det viktigaste arbetet består i att hitta seriösa partner att jobba med; att låna ut pengar till många små entreprenörer som ofta saknar säkerhet, ser ju på pappret ut som en rejäl högriskinvestering. Det stämmer dock inte alls, enligt Fabio Sofia.

– Efter tolv år kan vi konstatera att återbetalningsförmågan bland de små låntagarna har visat sig vara extremt bra. 97 procent betalar tillbaka sina lån i tid, vilket är en jättehög siffra, och 99 procent betalar tillbaka allt som allt. Volatiliteten är låg. Mikrofinansiering är en väldigt säker investering jämfört med exempelvis aktier på Nasdaq eller vilket annat index som helst.

Läs mer: Het skogsbransch: ”Allt som görs av olja kan göras av skogsråvara”

Investering som knuffar världen åt rätt håll

Viktor Andersson poängterar att det inte är välgörenhet som det handlar om, utan en investering som bidrar till att putta världen i en bättre riktning för människor i utvecklingsländer.

– Vi investerar i företagande. Vi hjälper små entreprenörer att starta och bygga sina företag. När de kan öka storleken på sina företag ökar de sina intäkter, vilket ökar familjens välstånd. Det gör att deras barn kan gå i skolan längre, de får tillgång till bättre sjukvård och kan höja sin boendestandard. Så ja, mikrofinansiering är positivt för samhällsutvecklingen i stort, säger han.

Här kan du se och höra fler kvinnors berättelser om hur mikrolån förändrat deras liv:

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!