Mot alla odds: Mjölkbonden som tog fajten

Hållbart företagande | 28 juni 2017 |

Vad gör du som liten entreprenör när bjässen du levererar till inte går med på skäliga villkor? För mjölkbonden Elin Torstensson blev lösningen att gå en helt egen, uppfinningsrik väg.
– Som liten kan du påverka mer än du tror, säger hon.

Få har nog missat att mjölkbönder haft det otroligt tufft i flera år, med den största krisen hittills. I fjol lades en gård ner varje dag i Sverige. Nu sedan i våras har mjölkpriset dock vänt upp igen, med positiva signaler, åtminstone för tillfället.

– Många tänker nog att svenska bönder kommer det alltid att finnas men så är det inte nödvändigtvis, säger Elin Torstensson.

För nio år sedan tog hon över sina föräldrars gård i Östanå tre mil norr om Uppsala. I dag har hon 25-30 mjölkkor.

Läs mer: Bättre ekonomi: 5 vanligaste frågorna om prissäkring för lantbrukare

Ifrågasatte mjölkpriserna

Elin Torstensson hamnade snart i rampljuset då hon tröttnade på Arlas leverantörsvillkor och började ifrågasätta den låga betalningen för mjölken. Efter medverkande i Uppdrag granskning var stormen var ett faktum.

– Jag visste att jag skulle bli svarta fåret. Men det räcker inte att säga vad du tycker, du måste stå för dina åsikter också. Jag vill få folk att tycka, tänka och prata. Vad är mjölk värd? Vill man ha en levande landsbygd? Då måste bönderna få betalt. Det är livsöden som står på spel.

Programmet sändes maj 2015, med en uppföljning på hösten samma år.

– Det ringde två-tre personer om dagen till mig i samband med mjölkkrisen, för att prata av sig. Många bönder mår dåligt både psykiskt och fysiskt.

Läs mer: Vattenbrist i rampljuset – ny hållbar business växer fram

Hittade en helt egen lösning

Vid sidan av sina leveranser till Arla, var Elin Torstensson tvungen att hitta andra sätt för att överleva ekonomiskt.

– Lösningen för mig blev att hitta nya, egna vägar att gå, säger hon.

I nov 2015 föddes en idé. Hon skulle börja sälja mjölken själv, på sin gård, i gammaldags glasflaskor. Hon investerade i en mjölkautomat och en maskin som pastöriserar mjölken, samt tog fram en egen logga till mjölkflaskorna.

Elin Torstensson fick dessutom mjölkautomat-företaget att bygga en ny version av sina maskiner.
– Det fanns bara automater för kontantbetalning. Det håller inte idag, tänkte jag och till slut gick tillverkaren med på att skapa en för kortbetalningar.

Läs mer: Experttips: Så undviker du fallgroparna när du köper skog

Mjölk i glasflaskor direkt från gården

I dag kan människor köpa ekomjölk direkt från gården, för 15 kronor litern. Och 20 kronor för själva glasflaskan, som de sedan återanvänder när de hämtar mjölk i automaten.

– Jag har haft automaterna i precis ett år. Det handlar om att våga göra nytt, säger Elin Torstensson.

När det gäller framtiden, hur ser du på den? 
– Jag är lite pessimistisk. Om 8-10 år är alla små gårdar borta. Utvecklingen går åt det hållet i alla fall. Jag håller själv på med det här för att jag brinner för det och jag tänker inte ge upp i första taget. Kniven är ju inte lika hårt mot strupen nu, men det är fortfarande tufft för många gårdar och situationen är fortfarande allvarlig.

Vad kan den som vill stötta svenska mjölkbönder göra, om man inte har en bonde så nära som säljer mjölk direkt från sin gård?
– Köper du mjölkpaket med röda kon eller svensk flagga på så är du säker på att mjölken är svensk och att du stöttar en svensk mjölkbonde, tipsar Elin Torstensson.

Vad säger du till andra bönder i landet:
– Kör ditt eget race, det är ingen som kommer och räddar dig. Det är upp till var och en vad man gör av sin situation. Men som liten kan du påverka mer än du tror.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!