Moa Gürbüzer: ”Barns berättelser om alkoholiserade föräldrar blev startskottet”

Hållbart företagande | 18 december 2017 |

Efter 28 år som socialarbetare startade Moa Gürbüzer företaget MRG Wines med målet att göra alkoholfritt till ett standardalternativ på dryckesfronten. Efter en rad smakexperiment var produkten i hamn, så pass att champagneexpert Richard Juhlin sa ja till att sätta sitt namn på etiketten.

Omgivningen var skeptisk, de flesta trodde inte alls på Moa Gürbüzers idé. Varför skulle någon ”vilja betala så mycket för något utan alkohol i”?

– Jag har nog gjort alla misstag man kan göra som entreprenör. Till exempel tänkte jag inte alls på målgrupper i början. Jag trodde att jag skulle kunna nå alla med samma etikett. Men jag fick mycket hjälp av Almi och Business Region Göteborg, konstaterar Moa Gürbüzer.

Läs mer: Årets Nybyggare 2016 är Moa Gürbüzer

Så föddes Moa Gürbüzer affärsidé

Företaget är i praktiken en fortsättning på hennes sociala arbete, där hon under åren mött många barn – ångestfyllda och otrygga – som lever i skuggan av en alkoholberoende förälder. Hon kom till en punkt där hon kände ”nu eller aldrig”.

– Jag kände starkt att jag ville jobba mer övergripande. Vad kan jag göra om jag verkligen vill skapa en långsiktig förändring? Ett sätt vore att skapa ett alkoholfritt vin så gott att ingen behöver undra varför du hellre väljer det än ett med alkohol i.

Läs mer: Så blev Peppy Pals ett av världens främsta sociala företag

Normalisering av alkoholfritt alternativ

Det finns omkring en miljon personer i vårt land som inte kan hantera frågan om de vill ha alkohol när den erbjuds, som säger ja även när de vet att de inte borde – för att ”de inte vill vara den som som står där med ett glas läsk när alla andra dricker champagne”. Om det finns ett minst lika gott alkoholfritt alternativ blir det både lättare och mer socialt accepterat att tacka nej till alkoholen, resonerar Moa Gürbüzer.

– Jag ser MRG Wines som en rörelse som syftar till att förändra alkoholkulturen, så att färre barn far illa. Och det går helt fantastiskt bra! Nu hoppas jag bara på att mina konkurrenters viner blir bättre också, jag vill gärna skapa den här förändringen tillsammans med fler aktörer, säger Moa Gürbüzer.

Läs mer: Moa Gürbüzers 3 tips till andra entreprenörer.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!