I FOKUS: Allt du som entreprenör bör veta om plast-debatten

Hållbart företagande | 14 augusti 2017 |

”Snart är det mer plast än fisk i haven”. Både du och dina kunder har säkerligen läst rubriken otaliga gånger senaste halvåret. Regeringen filar samtidigt på tuffare lagar mot plast 2018. Vad bör du som entreprenör ha koll på?

Plast och plastpåsar har länge diskuterats och är ett stort miljöproblem, vilket du kan se färsk, intressant infografik om här.

Enligt en bedömning av World Economic Forum dumpas cirka åtta miljoner ton plast i haven varje år, vilket motsvarar en lastbil full med skräp varje minut. Uppskattningsvis använder vi svenskar 1,3 miljoner plastpåsar per år.

Läs mer: Sopor – en oanvänd tillgång för smarta entreprenörer

EU-direktiv för att minska användningen av plast

I England infördes en ny lag oktober 2015 där butiker av en viss storlek var tvingade att ta betalt för så kallade engångs-plastpåsar. Från 1 juni i år gäller ett nytt EU-direktiv som är tänkt att minska vår användning av plast. Enligt direktivet måste butiker informera om plastpåsarnas miljöpåverkan.

Redan förra året började en svensk klädkedja ta betalt för sina plastpåsar och från maj i år har flera andra butikskedjor följt efter. Enligt Naturvårdsverket vore ett rimligt pris för en plastpåse kring fem kronor men de flesta tar ut en-två kronor per påse beroende på storlek.

Fenomenet är ju inte helt nytt. Matvarubutikerna har ju under flera år tagit betalt för sina påsar, även då papp-påsar. Sedan klädbutikerna började ta betalt för sina påsar syns en tydlig nedgång i att välja påse vid varje köptillfälle, ett tecken på att kunders beteende börjar förändras.

Läs mer: Cirkulär ekonomi: Öronmärkta EU-miljarder – till ditt företag?

Pantsystem och bioplaster

Många butiker säljer också tygpåsar som kunderna kan använda om och om igen. Andra ansluter sig till ett system för att panta påsar likt vårt befintliga system för att panta PET-flaskor.

Samtidigt syns trenden med matbutiker helt utan förpackningar, där du likt förr i tiden tar med dig egna burkar och kärl när du handlar.

En viss butikskedja provar också ett eget spår, med en ny sorts påsar. De består till 25 procent av ostronskal och resterande av återvunnen plast, samtidigt som intäkterna går till Naturskyddsverket. Andra befintliga, alternativa material till plasten är räkskal eller cellulosa. Här kan du också läsa om snabbt växande möjligheter med svenska skogen som råvara.

Läs mer: Vad kan nudging innebära för ditt företag?

Globalt initiativ för haven

I början av juni hölls FN:s havskonferens – The Ocean Conference – i New York , något som Sverige tillsammans med Fiji tagit initiativ till. Konferensen markerade starten för ett globalt arbete för att skydda och restaurera haven.

Sveriges prioriterade frågor under konferensen var nedskräpning av haven, klimatarbetet och en hållbar, så kallad blå ekonomi eller blå tillväxt. Begreppet syftar på den del av den gröna, hållbara ekonomi som har med vatten att göra. EU:s blå ekonomi står till exempel för 5,4 miljoner jobb och har ett bruttoförädlingsvärde på strax under 500 miljarder euro per år.

Läs mer: Trend: 5 svenska vattenbruk-entreprenörer att ha ögonen på

Boom för produkter av återvunnen plast

Parallellt med initiativen kring att minska plastkonsumtionen – och vid sidan av nya spännande alternativ till oljebaserad plast – lanseras också många produkter nu som är gjorda av återvunnen plast – alltifrån dammsugare och skor till regnjackor och ryggsäckar.

Di-krönikören Sara Öhrwall skriver apropå FN:s havskonferens att just medvetna konsumenter skapar ett stort förändringstryck på företag – och att Sverige kan gå i täten för den fortsatta utvecklingen.

”Sverige har världsledande miljöforskning, en vibrerande startup-scen och rankas dessutom högst i världen av Global Green Economy Index”, skriver hon, med slutsatsen att Sveriges entreprenörer har en viktig roll i att komma på lösningar.

En kommentar

  1. anders skriver:

    Problemet med debatten plastpåsar är att man silar mygg men sväljer kameler. Den största utsläppskällan av plaster är från däck. Att då jaga futtiga plastpåsar och samtidigt blunda för trafiken gör att vi aldrig kommer i mål.