Prisbelönta Belgin Fortaci: ”Varje dag tänker jag ’Ett nytt företag’ – det är min drivkraft”

Skapa lönsamhet | 21 december 2017 |

Tio års fokus på att underlätta livet för Sveriges entreprenörer. Nu prisas Belgin Fortaci för sitt engagemang kring att sy ihop och åskådliggöra stödet som finns för företagare.

– Jag tröttnar aldrig. Varje dag när jag passerar svängdörrarna till jobbet tänker jag: ”Ett nytt företag”. Det är min drivkraft eftersom jag vet hur viktigt det är, säger Belgin Fortaci, som lyfts fram av Privata Affärer som Årets Bankprofil.

Samlat stöd kring företagare

För tio år sedan blev Belgin Fortaci ansvarig för mångfaldsfrågor inom kontorsrörelsen på SEB, det vill säga med uppdraget att fundera över hur banken skulle möta den växande målgruppen företagare med utländsk bakgrund.

– Vi etablerade partnerskap med organisationer som verkar för att främja entreprenörskap och nyföretagande. Och det var i det sammanhanget, som jag började fundera på att organisera de partnerskapen för att täcka alla steg från nyföretagande till mogna företag. Som i en entreprenörstrappa

Fakta/Belgin Fortaci
Ålder: 44.
Årets Bankprofil: Belgin Fortaci tilldelas utmärkelsen av tidningen Privata Affärer med motiveringen Med kompetens och glödande passion brinner Belgin Fortaci för en av vår tids viktiga frågor – entreprenörskapet.
Familj: Man och två barn.
Fritidsintressen: Älskar att umgås med vänner. Gillar att träna, men det blir inte så mycket som jag önskar.

Ansvarar för entreprenörssamarbeten

Det kom så småningom att bli Belgin Fortacis huvuduppgift och sedan drygt sju år ansvarar hon för SEB:s entreprenörskapssamarbeten.

– I dag samarbetar vi med ett 15-tal organisationer som tillsammans utgör ett imponerande kraftcentrum för företagande, jobbskapande, integration och framtidstro.

Totalt bidrar parterna i entreprenörstrappan till nyföretagande som skapar omkring 15 000 nya jobb varje år.

Läs mer: 5 superskills: Så klarar du bättre av stress och ständig förändring

Vad är din drivkraft?

– Det som ger energi är att jag vet hur viktigt det är. Sverige behöver nya företag, som skapar tillväxt och nya jobb. Och både min man och bror har varit företagare, men de är det inte idag. Båda åkte på tuffa smällar. Om de hade tagit hjälp av det ekosystem som finns hade det förmodligen inte slutat så som det gjorde. Så jag vet hur viktigt det är med råd och stöd kring företagarfrågor. Det finns så mycket bra och kostnadsfri hjälp man kan få av olika organisationer, som vi stöttar. Lärdomen är att ta den hjälp som finns!

Belgin Fortaci är uppvuxen i höghusområdet Hagalund i Solna. Som ung spelade hon basket och drömde om en karriär som proffsspelare i föräldrarnas hemland Turkiet. En korsbandsskada satte  stopp för planerna. Men idrottsperioden var ändå viktig på många sätt.

– Vi fick en ny hemspråkslärare som drog igång vårt lag och vi blev väldigt bra. Han fick oss att tro att inget är omöjligt. Jag är ju inte så lång, vilket är en nackdel i basket, men då sa tränaren ”då får du bara hoppa högre”. Det där bär jag med mig.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!