Renata Chlumska om riskanalyser: ”Utan rädsla blir man dumdristig”

Hållbart företagande | 10 november 2017

Rymden skrämmer henne inte. Inte heller att paddla själv i 436 dagar, eller att bestiga världens högsta berg. Däremot är korrekta riskanalyser en avgörande del av Renata Chlumskas entreprenörs- och äventyrsvardag.

Hon har drivit företag i snart 22 år. Hon har bestigit Mount Everest, paddlat kajak runt USA:s nedersta stater och tänker snart resa ut i rymden.

–  Jag visste redan när jag var liten att jag på något sätt ville jobba med idrott eller fritidsliv, men hade inte en tanke på att jag skulle kunna försörja mig som äventyrare. Visst hade man hört om andra som skapat sig ett yrkesliv som musiker, författare, konstnärer. Men äventyrare? Aldrig. Det var först när jag blev tillsammans med Göran [Kropp, äventyrare som 2002 omkom i en klättringsolycka, reds. anm.] som jag började förstå att det var möjligt, berättar Renata Chlumska.

Läs mer: VR, rymden och jobbsökarhjälp på Entrepreneur camp

Du har drivit företag sedan 1996, vad fick dig att starta?

– Året innan hade jag börjat jobba med Göran och varit ansvarig för delar av hans expedition till Mount Everest. Då förstod jag att också jag, om jag blev bäst på det jag gjorde, skulle kunna försörja mig som äventyrare. Vilket var det jag ville mest av allt.

Vad drar du in pengar på när du inte är på äventyr?

– Till övervägande del genom föreläsningar. Antingen skräddarsydda för olika företag, eller mer allmänna inspirationsföreläsningar där jag berättar om mina äventyr. Jag har också ett antal samarbetspartners, som till exempel Mitsubishi och klädföretaget Akka, där jag gör en egen linje. Och så guidar jag en del.


Vad är det modigaste du gjort under din karriär hittills?

– Att börja föreläsa. Jag hade länge en så stor skräck för det att jag vägrade. Men så kom jag hem från min expedition 1997 med en fantastisk historia att berätta och det kom allt fler förfrågningar så jag tackade ja till en. Jag kommer så väl ihåg den dagen. Det var 45 minuters bilfärd dit och jag tänkte allvarligt att ”nu kör jag av vägen så kan jag inte göra det men ingen kommer att bli arg utan de kommer bara att tycka synd om mig”.

Men det gjorde du inte?

– Nej. Till sist lyckades jag sansa mig tillräckligt för att tänka som jag brukar. Nämligen: antingen lägger jag ner en massa energi, resten av livet, på att undvika den här sortens situationer. Eller så lägger jag mycket energi just nu, på att ta mig igenom min rädsla och klara det jag vill. Det tog ganska lång tid för mig att komma ut på andra sidan och kunna slappna av i föreläsningssituationer. Men nu tycker jag att det är fantastiskt roligt.

Läs mer: Hållbar mat: Vattenbruk en allt viktigare bransch i Sverige

Hur hanterar du rädsla och risker överlag?

– Rädslan en nödvändig del i mitt yrke. Jag skulle aldrig vare sig göra en expedition eller starta ett företag med människor som säger att de aldrig är rädda. Utan rädsla blir man dumdristig. Rädslan hjälper dig att göra en korrekt riskanalys. Och först när du gjort den analysen och agerat för att hantera de riskerna, kan du känna dig trygg nog att ge dig ut på en expedition.

Hur ser du på misstag? 

– Jag tänker att man lär så länge man lever och bara man samlar ihop lärdomarna efteråt och låter dem göra nytta så har inget varit förgäves.

En längre intervju med Renata Chlumska hittar du här, på Getstarted.seb.se

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!