Så blev Peppy Pals ett av världens främsta sociala företag

Hållbart företagande | 6 december 2017 |

Svenska Peppy Pals, grundat av Rosie Linder, motverkar mobbing via sina EQ-utvecklande spel, böcker och filmer. Via smarta samarbeten, till exempel via en tv-serie på Viaplay, når företaget nya nivåer. 

Under sina första fyra år har Peppy Pals hunnit koras till ett av världens främsta social entreprenörsbolag av UBS Social Innovators. Bakom utnämningen står två tunga aktörer. Dels Ashoka, världens största nätverk av sociala entreprenörer, dels UBS, ett av världens största internationella finansbolag.

Företaget växer också tack vare viktiga samarbeten, samtidigt som målgruppen har vidgats. Det har nämligen visat sig att Peppy Pals, som från början var tänkt för förskolebarn, också fungerar alldeles utmärkt som diskussionsunderlag för vuxna.

– Barnsegmentet är svårt, men vi har hittat flera olika kanaler för att nå ut med våra produkter och det går hela tiden framåt. Vi har haft ett stort samarbete med Max Hamburgare och vi har släppt en tv-serie på Viaplay. Vi bygger också en webbaserad plattform, som både föräldrar och skolor ska kunna prenumerera på. Och så har vårt material börjat användas i ledarskapsutbildningar.

Läs mer: Steget över till Silicon Valley – hur gör du?

Gav sig in i spelbranschen

Rosie Linder har alltid sagt till sina barn att toppbetyg inte är det enda som avgör hur framgångsrik man blir i livet. IQ och EQ, emotionell intelligens, går hand i hand och det är minst lika viktigt att man beter sig schysst mot både sig själv och andra.  Det var också anledningen till att hon, mitt karriären som civilekonom bestämde sig för att ge sig in i spelbranschen.

När barnen ändå spelar så mycket på telefoner och surfplattor – varför inte göra något vettigt av det, resonerade Rosie Linder.

– Jag hade nått toppen av min karriär som civilekonom inom byggbranschen och längtade efter något annat, något som kändes meningsfullt. Under den tiden spelade mina döttrar, som då var åtta och elva år, mycket på sina Ipads, spel som var ytliga och könsstereotypa. Det var frustrerande och jag kände starkt att man borde utnyttja spelens kraft till något djupare än att måla Barbie-dockor och skjuta på varandra. Sen satte jag igång.

Läs mer: Vilka hållbarhetstrender påverkar ditt företag 2018?

Gjorde medarbetare till delägare

För att hitta utvecklare reste hon runt till olika spelutvecklingsuniversitet och pratade med studenter. På skolan Future Games i Stockholm kom hon i kontakt med ett gäng som precis avslutat sin utbildning.

– De gillade min idé och ville också skapa spel som förändrar världen. Ganska snabbt såg jag till att de blev delägare i företaget, något jag tror är väldigt viktigt. Det ger motivationen som behövs för att man ska klara av det otrygga livet som det ändå innebär att driva en startup. Även vår CMO som har kommit in senare har fått bli delägare. Med oss längs vägen har vi också haft flera forskare och även psykologen Bodil Wennberg, säger Rosie Linder.

Fler tips och en längre intervju med Rosie Linder hittar du här på Get started.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!