Sälja eller ta in kapital i företaget? Läs expertens 7 bästa tips.

Hitta finansiering | 25 juni 2018 |

Vill du få investerare på kroken för att växa, eller kanske sälja hela eller delar av företaget för att tjäna pengar? Här är expertens sju tips.

Tänker du igenom vissa punkter först blir det lättare för dig att hitta investerare till ditt företag eller sälja det till ett bra pris, det menar Edgar Luczak. Han är entreprenör med bakgrund på bland annat Nasdaq och Garantum invest, medgrundare av Result och finansieringsexpert.

Men först och främst måste du se till att bygga ett attraktivt företag, och det går inte i en handvändning, påpekar Edgar.

– Det här är inte en process som man slutför på tre månader, det handlar om bra och långsiktigt företagsbyggande och att skapa värde i er verksamhet. Se till att ni har ett rent, snyggt och bra bolag, säger han.

Läs mer: Scaleup-entreprenörer: ”Så löser vi finansieringen”

Här är 7 ytterligare tips att tänka igenom:

Bestäm ditt syfte

Vet du inte varför du tar in kapital eller vill sälja företaget får du det väldigt svårt, enligt Edgar. Ännu jobbigare blir det om ni är flera delägare som jobbar ihop, med skillnader i förväntningar och ambition.
– Var ärliga mot er själva och era kollegor och försök hitta kompromisser.

Hitta er vision och värde

Visionslösa företag får aldrig in kapital, slår Edgar fast. Gör det lätt att förstå ert värde och er vision, råder han. Utgå inte från dig själv, utan från dina kunders perspektiv.
– När ni pratar om vilket värde ni ska bygga så utgå från varför kunden ska köpa. Vad gör ni som gör det värt för kunden att betala er pengar?

Sälj in er

Ert bolag är en produkt, det går inte att sälja om ni inte hittar köpare. Hitta er historia och gör det spännande och intressant.
– Framhåll det så bra som möjligt, paketera det snyggt – men ljug inte, det skulle ni få igen för, förr eller senare.

Red ut vilken investering du vill ha

Vad ska ni använda pengarna till? Är det viktigt att ha kontrollen i bolaget? Hur länge är ni beredda att sitta fast? Kan du jobba med de som stoppar in pengar? Även om du säljer bolaget så kommer du inte kunna lämna det direkt.
– Är det värt att få lite mindre pengar men investerare som du tycker bättre om?

Hitta rätt prisnivå

Så vad är då bolaget värt? Det går att räkna på prognos, tillväxt, risker och hur marknaden förändras, men egentligen, påpekar Edgar, är svaret: vad är ni nöjda med?
– Om affären inte blir av, blir du ledsen eller blir du glad? Hur viktiga är då de pengar som skiljer?

Läs det finstilta

Innan ni skriver på: se över avtal, risker, garantinivå och vad ni förbinder er till.

– Kom ihåg att själv är inte alltid bästa dräng, ta hjälp om ni behöver.

Ha skinn på näsan

– Det är mycket blod, svett och tårar inblandat. Många investerare kommer att få er att känna att mötet gick fantastiskt eftersom de aldrig vill tappa en möjlighet. Ibland håller de er varma fast de inte är intresserade på riktigt. Det kan kännas tungt om ni inte får pengarna. Ge inte upp!

Läs mer: 3 fällor – Så tappar du venture capital-proffsets intresse