Sverigepremiär för prestigefyllt scaleup-program

Skapa lönsamhet | 2 november 2017 |

Scaleup academy, med rötter på MIT i Boston, etableras nu i Sverige. Det bygger på best practice från över 2000 framgångsrika bolag över hela världen.
– Vi tar emot tio företag i premiäromgången, säger entreprenören och scaleup-experten Pelle Tornell som leder programmet.

Under första kvartalet 2018 startar Scaleup academy som genomförs tillsammans med andra entreprenörer som står inför liknande utmaningar och tillväxtmöjligheter. Fokus är på omedelbara och mätbara resultat för såväl företaget som entreprenörerna själva. Ansökningsperioden pågår fram till 15 december.

– Den här satsningen är något nytt, det har inte gjorts tidigare i Sverige, samtidigt som det är väletablerat internationellt. Allra första versionen hölls 1998 på MIT. I samarbete med skaparna av det kända internationella programmet har vi vidareutvecklat en svensk version med unikt innehåll, säger Pelle Tornell som själv lett tillväxtbolag i 25 år.

Det finns ett strukturerat sätt att jobba med tillväxt, konstaterar han.

– Det finns gemensamma mönster och förutsägbara utmaningar som alla entreprenörer ställs inför vid olika faser i företagets tillväxt. Och på samma sätt som utmaningarna är förutsägbara finns det beprövade metoder, verktyg och erfarenhet som väsentligt ökar sannolikheten att nå högt satta mål.

Läs mer: Silicon Valley-gurun: 3 viktiga steg för scaleups

Vad gör deltagarna i Scaleup academy?

– Det är väldigt konkret fokuserat på bolagets och ledningsgruppens utveckling. Det är mätbara resultat vi är ute efter. Deltagarna arbetar med sina mest prioriterade frågeställningar för att säkerställa att strategi, handlingsplan, organisation och kassaflöde utvecklas mot samma målbild. Med löpande och tät uppföljning korrigeras avvikelser och nya beslut fattas. Det handlar om att fatta beslut och agera snabbare och smartare.

Läs mer: Experttips: Så sätter du ihop ditt företags styrelse

Hur är upplägget?

– Programmet pågår kontinuerligt under ett år med en kombination av fysiska träffar, mobil kommunikation och digitala verktyg. För att ge rätt stöd i tillväxtprocessens olika faser har deltagarna tillgång till erfarna företagsbyggare och experter med specialistkompetens inom strategi, ledarskap, försäljning, rekrytering och digitalisering.

Har en scaleup tid för det här?

– Alla tillväxtentreprenörer har fullt upp. Poängen är att det här är saker du ändå borde göra. Nu gör du det ännu smartare. Den tid du lägger blir tio gånger mer effektiv, eftersom det här bygger på hur andra just hanterat samma tillväxtfas. Vi ser till att du jobbar med rätt frågor vid rätt tidpunkt.

Läs mer: E-handelsproffset: ”Nu har vi nått miljardvallen”

Men jag vet kanske bäst själv vad mitt företag behöver för att växa?

– Vi är inga konsulter som kommer och säger hur du ska göra saker. Du jobbar själv med ditt bolag, med vägledning. Det är du själv ”på turbo” som gör jobbet.

Vem kan söka till programmet?

– Den som har en omsättning på 15-250 miljoner kronor och 20-120 anställda. Du ska vara i en tillväxtfas, det vill säga redan ha en bevisad affärsmodell och etablerad marknadsposition. Dessutom ska du ha ett tydligt tillväxtmål – en vilja att växa, utvecklas och skapa värde.