Så får du återhämtning som entreprenör

Hållbart företagande | 25 juni 2018 |

Svårt att släppa företaget helt i sommar? Lugn, det finns inget som stödjer att en lång sammanhängande semester är bäst. Här är expertens semesterråd till dig som är entreprenör.

Semester spelar en central roll för mental och kroppslig återhämtning, enligt Dan Hasson, forskare och författare inom stresshantering, hälsopromotion och folkhälsa.

Dan Hasson

– Definitivt, forskning visar att vårt välbefinnande ökar efter att vi haft semester, säger han.

Däremot finns det inga vetenskapliga belägg för att en lång sammanhängande semester är bättre än flera korta. Tvärtom ökar välbefinnandet efter semestern bara kortvarigt, max ett par veckor, oavsett hur länge vi varit lediga.

– Sammanhängande semester kan vara utmärkt för att få lite mer påtaglig återhämtning, men semesterlängden verkar inte spela någon roll baserat på forskning, utan det är att du faktiskt tar semester som är viktigt.

Läs mer: Bedragare passar på när vikarier är på plats i företagen

7 goda semesterråd från Dan Hasson

  1. Tänk igenom hur du vill göra med jobb och semester i sommar. När känslan av kontroll ökar, minskar stressen.
  2. Ska du jobba på semestern: sätt rutiner. Kanske kan du kolla mejlen en viss tid och ha frånvaromeddelande med information om när du svarar.
  3. Var tydlig mot kunderna med hur du tänker göra.
  4. Se om ni kan fördela arbetet mellan er om ni är flera i bolaget.
  5. Glöm inte familjen och vännerna! Prata ihop er och tydliggör semesterförväntningarna.
  6. Fyll inte semestern med sådant du tror att du borde göra, sänk kraven och ambitionsnivån och utgå från vad du själv vill. Få variation mot din vardag.
  7. Lägg in tid för återhämtning och vila. Som utvilad står du emot stress och njuter mer av ledigt.

Släpp skuldkänslorna

Återhämtningen under en mer sammanhållen ledighet kan göra att man kommer tillbaka med nya krafter, inspiration och i bästa fall har man hunnit reflektera över livet och företaget, enligt Dan. Något som kan ge dig en rejäl skjuts i bolaget när hösten kommer.

– Som att vi tänkt över vad vi vill ha mer eller mindre av, vilka kundrelationer vi ska satsa mer på, vad vi borde avveckla och det kanske har dykt upp idéer om nya strategier.

Däremot kan du inte ta semester för att sedan jobba halvt ihjäl dig under resten av året.

– Det går inte att sova ett dygn i förebyggande syfte och sedan vara vaken i tre nätter.

Återhämtning i vardagen måste vi ha och semestern kan vara ett bra komplement. Tycker man om det och har möjlighet kan man ta längre ledigt, men du behöver inte ha skuldkänslor för att du tar några kortare ledigheter istället, säger Dan.

 

Läs mer: Vd-bedrägerier och bluffakturor: Så skyddar du företaget

Utgå från din situation

Det gäller att vara pragmatisk och utgå från vad som passar en själv, menar Dan. Vad vill just du ha ut av din semester? Samtidigt har du som företagare en verklighet att ta hänsyn till. Ofta är det inte möjligt att helt släppa företaget, då är det bra att ha satt rutiner för hur du ska jobba under semestertiden redan i förväg.

– Det blir lättare om du har bestämt hur du vill ha det och kan vara förlåtande mot dig själv. Sedan spelar det inte så stor roll om du loggar in en stund varje dag eller helt skiljer på jobb och semester. Gör det som du mår bra av.

 När mejlet från en kund plötsligt dimper ner mitt i sommarhettan kanske du måste släppa allt och hantera det om du lever ur hand i mun. Men har du det gott ställt och företaget rullar på kan du lättare förklara för dina kunder att du är borta.

– Bara du tydliggör hur du kommer att ta semester så kommer de allra flesta i Sverige acceptera det, det är så rotat i kulturen hos oss.

Läs mer: Vilka bedrägerier ska du se upp för extra i sommar?

Det finns inga regler

Har du däremot inte tänkt igenom hur du vill göra i förväg är risken stor att du spontant känner dig tvungen att vara flexibel, och då kommer ofta det dåliga samvetet som ett brev på posten.

– Att säga nej är inte ett självändamål för sakens skull, däremot kanske du ska göra det om du får negativa konsekvenser, om priset blir högre än vinsten. Det finns inga regler. Du ska göra det som du mår bäst av och som fungerar bäst efter omständigheterna du befinner dig i. Det dåliga samvetet kan vi lämna därhän, det kommer inte hjälpa oss någonting. Bättre att istället lägga energin på något uppbyggande.