Skydda företaget: sju knep som minskar risken för brott

Steget före | 9 januari 2017 |

Att skydda företaget är en kapplöpning mot tiden. Det gäller att hänga med när kriminella blir allt skickligare på att begå brott digitalt, konstaterar Lars Folkebrant, en av grundarna till säkerhetsföretaget 2Secure. Här är sju sätt att öka din digitala säkerhet.

Lars Folkebrant har tagit fram en matnyttig lista med åtgärder du själv enkelt kan ta till, för att minska risken att bli utsatt.

– Kriminella går oftast den lättaste vägen. Det är inte svårt för dem att göra en spaning om någon till exempel bor i finare områden och är kreditvärdig, för att sedan förfalska legitimationen och göra kreditinköp i dennes namn, säger han.

Tre ledord för att skydda företaget

När Lars Folkebrant föreläser i ämnet är det framförallt tre ord han använder sig av; kunskap, attityd och beteende.

– Ju mer vi kan utbilda människor i digital säkerhet, desto mindre chans har de kriminella att lyckas med till exempel id-kapningar och bedrägerier. Med det gäller också att förändra sitt beteende innan det händer något. Ett av våra första råd är att vara sunt misstänksam och inte lita på någon; låter det för bra för att vara sant så är det oftast det.

SJU SÄTT ATT ÖKA DIN DIGITALA SÄKERHET

1. Starka lösenord. Det absolut viktigaste är att ha ett starkt lösenord till din mobil. Det är inte bara en telefon utan också en dator med mycket känslig information. Använd helst en sifferkod, gärna åtta tecken men minst sex. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en sajt där du kan testa om det lösenord du valt är starkt.

2. Lösenordshanterare. Med många olika inloggningar är det vanligt att man använder sig av några få lösenord, eller till och med samma, ganska ”svaga” lösenord. Se till att ha en lösenordshanterare istället, till exempel SafelnCloud, där alla dina lösenord samlas och du bara behöver komma ihåg ett enda, till själva lösenordshanteraren. Välj det centrala lösenordet med omsorg och skydda det noga.

Läs mer: Satsning på export: så ska företag slippa handelshinder

3. Säkerhetsuppdateringar. Du får ofta beskedet om att uppdateringar ska installeras på din mobil eller dator. Det behövs naturligtvis göras, men det kan vara en fördel att vänta några dagar. Med många uppdateringar kommer barnsjukdomar och svagheter i de nya systemet. Om du väntar några dagar så hinner leverantören åtgärda dem.

4. Digital brevlåda. Med en digital brevlåda med gratis ID-bevakning, till exempel Kivra, kan du få post från företag och myndigheter på ett säkert sätt. I Kivra får du också direkt besked om det görs en kreditupplysning i ditt namn och du kan reagera omedelbart om du misstänker att du är utsatt för id-kapning eller liknande.

Läs mer: Planera pensionen: Så gör du som företagare

5. Koll på intrång. Med webbsidan haveibeenpwned.com kan du enkelt kontrollera om din e-postadress har blivit utsatt för dataintrång.

6. Spärra obehörig adressändring. Med Skatteverkets nya e-tjänst Spärra obehörig adressändring kan du, som privatperson, förhindra att någon obehörig ändrar din adress. När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänster för Flyttanmälan eller Särskild postadress. Det minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

Läs mer: Så ser svenska företagare på digitalisering

7. Skilj mellan jobb och privat. Det är framförallt viktigt för arbetsgivaren att ha en säkerhetsstrategi här. Kan de anställda ha vilka applikationer som helst i mobilen, appar som till exempel kan plocka information från mobilen som är känslig utifrån arbetsgivarens synpunkt? Är det okej att använda jobbdatorn på de anställdas hemnätverk? Eller kan anställda tillåtas jobba i okrypterade nätverk på till exempel en flygplats?

– Det är ganska lätt att bli kopierad när du sitter på ett öppet nätverk någonstans i världen. Och om du till exempel på hemmanätverket använder det lösenord som internetleverantören tilldelat dig, och inte bytt till något eget, starkt, är det enkelt för en hacker att ta sig in, säger Lars Folkebrant.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!