Scaleup club: Smart rekrytering när företaget växer

Skapa lönsamhet | 31 januari 2018 |

SMART REKRYTERING. Hur kan snabbväxande bolag tackla rekryteringsutmaningar? Den frågan stod i fokus när tillväxtbolag bytte erfarenheter och fick tips från rekryteringsexperter under en nätverksträff för Greenhouse Scaleup club.

Kompetensförsörjning och rekrytering är, år efter år, det som flest företagare listar som sin största utmaning. Särskilt frustrerande är ämnet för den som vill och behöver växa fort. Michelle Macksey (till vänster på bilden ovan) och Helena Hagströmer, grundare av nystartade konsultbolaget Hagströmer Macksey, strategisk partner för e-handelsbolag, hoppas göra sin första rekrytering under året.

– Jag har jobbat mycket med rekrytering genom åren. Mina bästa medarbetare har jag hittat genom att fråga kollegor i branschen. När man kan vara lite mer personlig och berätta vad man verkligen vill ha – det brukar ge bra resultat. Det ger rekommendationer som jag litar på, säger Helena Hagströmer.

Läs mer: Rekrytera rätt i tillväxt – så lyckas du

Utmaningen kring första rekryteringen

När det är dags för företagets första rekrytering kommer dessutom en viss faktor att väga tungt, konstaterar Michelle Macksey:

– Det är lätt att anställa människor som är för lika en själv. Jag och Helena är redan lika varandra, så när vi gör vår första anställning – förhoppningsvis senare i år – då ska jag fokusera på att hitta någon som kompletterar oss och som är bra på helt andra saker än vad vi är.

Jonas Karles, grundare av Minna Technologies har skapat en av Sveriges populäraste ekonomiappar, Mina tjänster, med över 170 000 användare. Från att ha varit tre grundare har bolaget snabbt vuxit till 20 personer. Han tipsar om vikten av att söka brett vid en första anställning:

– När jag gjorde mitt exjobb om rekrytering kikade vi på den första anställningen som en entreprenör gör i sitt bolag. Det är så otroligt känsligt och så viktigt att det blir rätt. Det vi kom fram till var att de flesta går för mycket på sina egna, personliga kontakter. Det blev oftare rätt när man tog ett bredare grepp och tog hjälp av exempelvis rekryterare.

Läs mer: Regeringens förslag: Så blir reglerna kring personaloptioner

Hittar rätt via tekniska högskolor

Själv hittar han oftast rätt medarbetare via högskolor och universitet.

– Jag har en passion för att anställa unga, nyutexaminerade medarbetare. Vi är ett produktutvecklar-tungt bolag där över hälften jobbar med programmering. Oftast hittar vi nya medarbetare via tekniska högskolor. Rätt mindset är viktigare än erfarenhet. Plus, som Petter Stordalen säger: ”Anställ bara människor som är bättre än dig – och lär dig nya saker av dem”.

Vid sidan av utmaningen i att hitta rätt personer när företaget växer, kommer också frågan om hur du övertygar en talang om att jobba för just dig – även om du inte kan betala högst lön i branschen. Hadi Nosratlu, driver fyra bolag, däribland Stadsform fastighetsutveckling som, precis som det låter, utvecklar fastigheter.

Bolaget startades 2012 och har idag fyra anställda. I såväl Stadsform som i ett av de övriga bolagen har Hadi Nosratlu infört ett uppskattat belöningssystem. Det handlar dock inte om personaloptioner, som diskuterats flitigt i och med nya regler som trätt i kraft.

– Incitamentprogram är rätt komplicerade ekonomiska produkter. Det är ansvar och förpliktelser åt båda hållen, för medarbetaren och företaget. Dessutom är det, i onoterade bolag, rätt svårt att göra sig av med personaloptionerna längre fram när personen vill casha in. Vi har en annan, enklare lösning. Vi gör en vinstdelning av årets resultat istället. Det är ett transparent sätt som funkar väldigt bra för oss, för att belöna medarbetares arbete. En till fördel är också att belöningen kommer nära prestationen.

Driver du ett tillväxtföretag?

Greenhouse är vår helhetslösning som ger dig experthjälp och rådgivning under hela tillväxtresan. Kontakta oss på 0774-45 90 91 om du vill veta hur vi kan hjälpa dig.

Läs mer