Entreprenören bakom Sopköket har fokus på svinn

Hållbart företagande | 20 april 2017 |

Sopköket har räddade råvaror som grund. Det nystartade företaget tar ett helhetsgrepp om svinnet i samhället. I ett skolkök i Husby lagas det nu både skolluncher och gourmetcatering.

Hur kan man minska svinnet och öka hållbarheten i samhället generellt och livsmedelsbranschen specifikt? Det funderade Filip Lundin på efter en längre resa i Indien. Filip, som är en ung entreprenör, grundade sitt första företag redan som 16-åring och nu var det dags för en ny affärsidé.

– Jag visste att jag ville fokusera på svinnet och arbeta med räddade råvaror. När jag kom på namnet Sopköket kändes det helt rätt, säger Filip Lundin.

Sopköket
Grundare och vd: Filip Lundin, 24 år
Grundades: 2015
Anställda: I färd med att göra de första anställningarna
Verksamhet: Erbjuder catering och skolmat gjord på räddade råvaror och ekologiska produkter
Vision 2017: Minska matsvinnet med 3,7 ton

Filip Lundin ville testa affärsidén direkt så han arrangerade ett event i Rålambshovsparken där han serverade thaigryta gjord på skänkta råvaror ur sin pappas största kastrull. Det var en solig sommardag 2015 och en fotograf förevigade tillställningen. En Facebook-sida skapades för Sopköket där information om aktiviteten kunde spridas vidare. Bollen var satt i rullning.

– Det jag har lärt mig av mina tidigare företag är att inte vara rädd för att köra på. Det enda jag hade när jag startade Sopköket var min idé och jag behövde snabbt skapa en illusion av att vi redan var etablerade.

Läs mer: Hållbart företagande: Skatt – inte längre en rent finansiell fråga?

Kurs i livsmedelshantering ett krav

Filip Lundin tog kontakt med sin lokala ICA-butik på Lilla Essingen. De ställde gärna upp med att skänka råvaror med skadade förpackningar eller nära utgångsdatum. Enda kravet var ett Filip gick en kurs i livsmedelshantering. Nu finns även Paradiset med som leverantör tFilip Lundinill Sopköket.

I november 2016 fick Sopköket tillgång till ett restauranggodkänt kök i ett samarbete med Fryshuset Husby. Där lagar man nu skollunch till barnen och där lagas även mat för cateringuppdrag, det senare är en viktig pusselbit för att verksamheten ska gå runt.

– Målet är att minst 50 procent av råvarorna ska vara ”räddade” och 70 procent ekologiska. När vi inom kort är igång med att laga skolluncher varje dag räknar vi med att kunna sänka matsvinnet med 3,7 ton, skapa jobbtillfällen för långtidsarbetslösa från förorten och skänka 2000 måltider till hemlösa innan året är slut, säger Filip Lundin och fortsätter:

Fem tips till entreprenören
• prata med andra om din idé
• mingla med andra entreprenörer, hitta inspiration från varandra
• testa din verksamhet i miniatyrformat
• kör på och var inte rädd för att misslyckas
• fake it ’til you make it – var positiv och lyft fram alla framgångar hur små de än är

– Sopköket tar ett helhetsgrepp om svinnet: mat, lokaler, arbetskraft, arbetskläder och köksutrustning. Och ju större vi blir, desto mer minskar vi svinnet. Vi växer långsamt, ett steg i taget, av egen kraft och det blir nästan som en tävling för mig att skapa tillväxt på det sättet.

Sopköket blir aktiebolag

Sopköket är idag ett kommanditbolag men ska omvandlas till ett aktiebolag. Verksamheten har utvecklats med intjänade medel och det enda lån som Filip Lundin tagit är ett mindre från pappa som redan är återbetalt. Företaget fick alldeles nyligen ett stipendium från Vinnova för satsningen på skolluncher i Fryshuset Husby.

– Vi vill göra skillnad med Sopköket och målet är att göra vinst. Jag anser att det är två syften som går att förena.

Själv har han blivit förvånad och glatt överraskad av alla vänner som velat hjälpa till med volontärarbete för Sopköket.

– Vi har investerat väldigt mycket egen tid och utan alla volontärer hade vi inte kommit igång så snabbt. Nu har vi fokus på att successivt gå från volontärbaserat arbete till avlönat arbete för alla, säger Filip Lundin, och tillägger:

– Det finns en del som säger att jag har haft tur, men jag menar att jag har skapat den genom att verkligen kämpa hårt.

Läs mer: Supercoachens 3 tips – Så går du från idé till bolag

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

En kommentar

  1. Kerstin Allergren skriver:

    Ny upptäckt så jag har ingen annan kommentar än att din idé är helt suverän! Heja dej!!!