Startup-klappar: 24 hållbara svenska innovationer att ge bort i jul

Steget före | 7 december 2017 |

STARTUP SHOP: Ett tjugotal startups säljer sina produkter i en popup-butik i Stockholm under december – alltifrån från tekniska lösningar till godsaker och accessoarer. Gemensamt är ett hållbarhetstänk.

Stressad inför årets slut? Nu kan du ro i land julklappsjakten på ett bräde och förse släkt och vänner med smarta, nya svenska innovationer samtidigt som du stöttar nya företagare i inledningen av deras entreprenörsresa.

Den röda tråden bland företag som valts ut till årets Startup shop, i SEB:s regi, är att hållbarhetstänk ingår som en naturlig del av företagets verksamhet. Följande kriterier ska också ha varit verksamt i max fem år och produkten kostar under 500 kronor.

Startup shop är öppen 1-23 december och finns på Stureplan 2 i centrala Stockholm. Du hittar följande klappar där:

Food2change

Vill du ge bort en ”svinnbra” julklapp som hjälper människor och familjer som har det tufft? Ett gåvomedlemskap i Food2change innebär att en person får hämta 25 matkassar under sex månader, till ett värde av cirka 5 000 kronor. Det motsvarar 184 kilo mat eller 1 100 kilo koldioxid som inte släpps ut i onödan genom slängda varor.

Rutil jewelry

Rutil jewelry är en guldsmedja där alla smycken tillverkas för hand. De arbetar framför allt med kundens egna önskemål, skisserna görs tillsammans med dem. De smycken ni ser framför er är några utvalda favoriter ur deras eget sortiment. Smyckena är formgivna med både stilrenhet och spännande ytor. Samtliga smycken är tillverkade i 925 sterling silver och ädelstenar.

Rivia sports

Rivia sports kombinerar glädjen och det färgstarka från den brasilianska själen med svensk minimalism. De skapar uttrycksfullt mode, med ett tydligt budskap. Rivia sports kläder är gjorda för träning och livsstil. Alla ska känna sig stolta, starka och självsäkra, oavsett utseende och form.

Swedhook

Man vet aldrig när man behöver en extra krok. Swedhook är en portabel universalkrok som du kan ta med dig i jackan eller väskan, och som kan användas på till exempel barnvagnen, hatthyllan eller i omklädningsskåpet.

Felicias kakeri

Felicias kakeri tillverkar produkter inom bakning som gör det lätt och roligt att baka. Bakflaskan är den perfekta presenten att ge bort. Du följer bara den enkla beskrivningen på baksidan och sen har du fått kakor eller bröd. Flaskan går att återanvända, och givetvis är det bara bra råvaror som finns i den.

Eldstickan

Eldstickan är en inredningsdetalj med syfte att skapa ett vackrare och personligare hem för dig. Eldstickan bidrar till både nytta och glädje under lång tid – den kan självklart återanvändas. Visionen är att ta en produkt som har funnits i mer än 170 år, och ge den ett helt nytt liv med en elegant och annorlunda paketering, i en kollektion färger och storlekar som förhoppningsvis blir designklassiker.

Northmans

Northmans grundades 2016 av Mirja Kollberg. Northmans står för socialt ansvar och vill göra det enklare för människor att bidra till hållbarhet i vardagens köp. Varje gång du handlar heminredning går fem procent av det du köper för till en av de välgörenhetsorganisationer som de samarbetar med.

War on cancer

War on cancer är en digital community vars syfte är att förena cancerdrabbade – patienter, överlevare och närstående – världen över. Fokus ligger på storytelling, mental återhämtning och empowerment – att ge cancerdrabbade ett verktyg för att ta kontroll över sin situation. War on cancer-armbandet är en symbol för att göra världen till en bättre plats för alla som kämpar mot cancer idag.

Page anchor

Page anchor är ankaret som enkelt motverkar att din bok stängs igen under handsfree-läsning. Ankaret kan exempelvis användas för att hålla kokböcker öppna eller förhindra att en kursbok stängs igen medan en student antecknar. Varje ankare är gjutet i rostfritt stål och pläterad med 14 karat guld/platina, för att ge det sitt eleganta utseende.

Dessaga

Dessaga-armband är handgjorda av tagua-nöt som finns i Equador och Colombia. När du köper ett armband stödjer du även de samhällen kring Anderna och Amazonas där armbandet är tillverkat. Dessaga, som Make it tidigare skrivit om här, arbetar för social och miljömässig hållbarhet, med speciellt fokus på att främja kvinnor i utvecklingsländer.

Freedesk

Freedesk har utvecklat världens smartaste lösning för stående arbete. Ståbordet är portabelt, finns i två storlekar, olika material och åtta olika färger. Fram till 23/12 kan du handla produkterna med 50 procent rabatt på Freedesk.se – använd rabattkoden ”SEB”.

Cake art

Cake art är ett flerfaldigt prisbelönt hantverkskonditori som är specialiserat på vackra designade tårtor och praliner i världsklass. Liv står i spetsen för utvecklingen av nya trendsättande smaker och designen på tårtorna och pralinerna. De lyxiga, handgjorda pralinerna är smaksatta med endast naturliga smaker. Det finns tre storlekar på askarna: 8, 16, eller 24 praliner. Handgjort, exklusivt julgodis finns i flera sorter.

Wall of art

Wall of arts ambition är att göra konst och konstnärskap tillgängligt för fler. Via deras plattform får unga kreatörer chansen att nå ut och besökarna kan hitta personliga posters som med hjälp av det digitala verktyget kan kombineras till en unik tavelvägg.

Revive UF

För att producera ett kilo bomullstyg krävs cirka 10 000 liter vatten. Samtidigt saknar delar av världen tillgång till just rent vatten. Har du en jacka som du har tröttnat på och vill uppdatera så att den känns rätt igen? Då kan du även göra miljön en tjänst! Revive UF återupplivar din jacka genom målningar, patches och nitar, allt utifrån dina önskemål. Var med och förändra, 10 000 liter i taget.

William and Sterling

William Sterling är ett varumärke som erbjuder klassiskt lekfulla och funktionella modeaccessoarer i tiden. Genom att kombinera material av högsta kvalitet med en specifik sömnadsteknik har man lyckats utveckla unika strumpor med en elasticitet och form som anpassar sig perfekt efter foten. Dessa tidlösa premium-strumpor för den medvetna gentlemannen finns för både sommar- och vinterbruk!

Rawnice

Att äta nyttigt kan vara både svårt och tidskrävande, men Rawnice vision är att göra det tillgängligt, enkelt och kul. Tillsätt en tesked av deras nyttiga, färgglada och 100 procent naturliga pulver, utan smak, till din frukost och få den att gå från ”njaa” till ”WOW”. All hälsokost behöver inte vara grön och tråkig.

Vide UF

Vide UF vill uppmärksamma depression genom att sälja trendiga tröjor och samtidigt föreläsa på skolor runt om i Stockholm för unga vuxna. Företaget jobbar efter ledorden “Alla har sitt eget krig, men ingen skall vara en ensam soldat”

The smiling group

År 2011 skrev grundarna till The smiling group en kandidatuppsats inom entreprenörskap i Gambia. Med hem hade de fantastiska råvaror och idén – att genom schysst handel skapa långsiktig utveckling där det behövs som mest. Företaget säljer fairtrade-märkta produkter som är bra både för dig och för bonden i Västafrika. Nu kan du göra gott samtidigt som du äter och dricker gott.

Shortcut labs

I dag har vi massor av fantastiska appar och funktioner i våra Smartphones. Idén med Flic smartbutton, från Shortcut labs, är att du ska kunna nå dina tre favoritfunktioner enklare än någonsin förr. Med ett klick, dubbelklick eller genom att hålla inne knappen väljer du vilken av dina utvalda funktioner som ska aktiveras. Det kan handla om allt från att spela musik till att styra dina smarta lampor.

Miniroom

Sedan starten 2013 har barn- och babybutiken Miniroom.se nått stora framgångar med sitt sortiment inom inredning och kläder för de allra minsta. År 2015 blev de utsedda till Årets Nyföretagare i Sverige. Miniroom.se har även tagit fram en kollektion med produkter, under sitt eget varumärke. Bland annat kanindockan Lille Kanin och molnkudden Lille Blå som säljs till hundratals butiker i fyra världsdelar.

Le cord

Le cord grundades i Stockholm, Sverige. Kollektionen består av exklusiva accessoarer till mobilen som är gjorda i en bred variation av färger och material av hög kvalité. Alla produkter är godkända av Apple inc och har designats i syfte att vara både hållbara och moderiktiga.

Front cover

Front cover erbjuder mer personlig heminredning genom en lösning för att modifiera Ikea-möbler. Du behöver inte byta ut något, bara lägga till. En add-on till din möbel helt enkelt. Dekoren som säljs på Startup shop heter Elli och passar Bestå-dörrarna Lappviken, Selsviken, Kallviken och Valviken med måtten 60 x 64 cm.

Fix candle

Fix candle, produkten som vann Venture Cup 2015, är ett återanvändningsbart ljusklister av vax. Det sätter punkt för vingliga ljus och öppnar dessutom för kreativitet. Ljus kan nu placeras på plana ytor, såsom marmorbrickor och kalkstensplattor. Med andra ord är det inte bara gamla ljusstakar som kan få nytt liv. Fix candle tillverkas i Sverige. Sedan lanseringen 2015 har produkten sålt i cirka 40 000 exemplar runtom i Norden.

Selahatin

Selahatin debuterar med tre unikt smaksatta och paketerade whitening-tandkrämer. Ambitionen är att förhöja upplevelsen av en viktig morgon- och kvällsrutin. Selahatin produceras i Schweiz och formulan har granskats av Svenska Tandläkarförbundet.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

2 kommentarer

 1. Bertil Jonsson skriver:

  Ett intressant nytt grepp för en bank att hjälpa nystartsföretag att presentera sina produkter/idéer. Jag bara saknar bilder på det dom säljer. Om jag fattade rätt att priset var 500 kr för varje produkt så är det väl i överkant för att köpa till anställda och kunder. Avdragsgränsen for julgåvor går vid 450 kr inkl. moms. Men priset borde vara mycket lägre än så för att få fart på försäljningen.

 2. Make it-redaktionen skriver:

  Hej Bertil,
  vad roligt att du gillar initiativet! Via Startup shop-länken i artikelns början, (även insaxad här i kommentarens slut) hittar du en lista över företagen där du även kan klicka dig in till mer information inklusive bilder på de olika produkterna. Och för att förtydliga: alla klappar i Startup shop kostar max 500 kronor, med andra ord finns det klappar där från 100 kronor upp till 500 kronor.
  LÄNK: https://seb.se/kundservice/kundservice-privat/startup-shop
  Vänliga hälsningar,
  Make it-redaktionen