Nya statliga riskkapitalet igång: 5 miljarder till startups

Hitta finansiering | 30 december 2016 |

1 januari sjösattes nya organisationen av det statliga riskkapitalet, med nybildade Saminvest AB. Målet är att göra det lättare för små tillväxtföretag att hitta riskkapital.

I juni röstade Riksdagen igenom regeringens förslag om hur det statliga riskkapitalet, värt miljarder för svenska startups, ska förändras. Initiativet kommer från näringsminister Mikael Damberg.

STATLIGA STÖDET
Det statliga systemet för företagsfinansiering (riskkapital, lån och visst stöd) består nu bland annat av Saminvest, Industrifonden, Almi invest, Almi företagspartner, Norrlandsfonden och Vinnova. Även Energimyndigheten och viss inkubatorverksamhet vid universitet kan räknas hit.

Målet är att det ska bli lättare att gå från att vara ett startup-företag till ett större företag, vilket Make it berättat om här. I somras bildades Saminvest AB.

Statliga riskkapitalet når ut på fler sätt

Pengar som tidigare legat i andra statliga riskkapitalfonder – Inlandsinnovation och Fouriertransform – samlas i det nya bolaget. Pengarna fördelas sedan mellan olika privata fonder, som i sin tur avgör vilka företag som får investeringar. Organisationen träder i kraft nu 1 januari 2017.

Läs mer: Debatt: Så ska svenska företag kunna växa

Thomas-Bengtsson_Statligt riskkapital_Saminvest

– Modellen finns redan på europeisk nivå, exempelvis i form av Europeiska investeringsfonden. Och svenska staten kommer fortfarande att göra direktinvesteringar, till exempel via Industrifonden och Almi invest, säger Thomas Bengtsson, senior advisor inom företagsfinansiering på regeringskansliet.

Han har varit med och tagit fram regeringens ramar och riktlinjer, fastställda i Regeringens proposition Staten och kapitalet – struktur för finansiering av innovation och hållbar tillväxt, för det nya bolaget Saminvest.

Läs mer: Vem hjälper företag som vill skala upp verksamheten?

Hur mycket pengar rör det sig om, som ska investeras?
– Cirka fem miljarder kronor, som på lång sikt ska investeras.

Vad kan vi förvänta oss av Saminvest i år?
– Nu börjar processen med att utveckla strategier och välja vissa privata fonder. Några första investeringar borde kunna ske under 2017.

Läs mer: Ny plattform där startups och storföretag matchas

Vad märker jag som entreprenör för skillnad mot tidigare?
– Jag skulle säga att vi får se fler olika typer av riskkapitalfonder, med mer expertis inom fler områden. Så att en rad startups med globala ambitioner lättare kan hitta någon som förstår och tror på deras verksamhet. Det är kanske inte så svårt för exempelvis en e-handlare att förklara sin affär på ett övertygande sätt för investerare just nu, medan andra typer av företag som kanske har längre utvecklingstider har det tuffare.

Kan du ge exempel?

– Om tio år har vi bolag, som vi i dag inte vet namnet på, som är viktiga för samhället. Det är viktigt att vi har en välfungerande kapitalmarknad för startups och snabbväxande bolag. Så att det offentliga kan trycka på i de områden där det är lite snålt med privatkapital.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!