Expertens tips: Då ska du bygga ut styrelsen

Skapa lönsamhet | 29 november 2016 |

När är det dags att ta in externa proffs i ditt företags styrelse? Och hur ska du tänka för att få till en bra mix? Hans Ek, ansvarig för ägarstyrning på SEB Investment Management, ger sina tips.

Om några dagar, 6 december, delar Styrelseakademin ut priset Guldklubban till Årets bästa styrelseordförande i Sverige. Den ideella föreningen Styrelseakademin är ett viktigt forum för utveckling av styrelsearbetet i svenska företag.

hans-ek_styrelserMen vad spelar egentligen styrelsen för roll för ditt företag? Hans Ek, som själv sitter med i tiotiotalet valberedningar i svenska börsföretag, svarar:

– Glöm det här att ha en massa kompisar som håller med dig, i styrelsen. Det gäller att hitta en balans mellan värdefulla vänner som kan ge stöd och ledamöter som kommer in och ifrågasätter, kompletterar och vidgar vyerna.

Så vad är poängen med en extern styrelse?

– Poängen för ett företag som växer är att få så mycket värdefull hjälp som möjligt i den utvecklingen. Dels vill du undvika misstag, lära av andra, dels vill du få insikter i andra branscher. Ett snabbväxande företag blir fort internationellt, så den dimensionen behövs också, precis som någon som har koll på betalningar och den finansiella biten.

Läs mer: ”Jag ser fram emot att jobba med en professionell styrelse”

När är det dags att bygga ut sin styrelse då?

– Driver du varvsverksamheten i Oskarshamn som funnits där i 40 år och ska sitta där i 40 år till, då kanske du inte behöver lägga så mycket krut på det. Däremot om du har tillväxtambitioner, eller är i en bransch i utveckling – då är det bra att säkerställa att du har många bra öron mot rälsen. Så att du kan utveckla ditt bolag och ha en bra sounding board, ett bollplank.

Så rent konkret?

– När du kommit till en fas där du märker att affären som du tänkt dig fungerar, och tänker att ”nu tar vi i och växer”. Där någonstans är det dags att prioritera styrelsefrågan. Så att du inte sitter kvar med svågern/svägerskan och maken/frun i styrelsen. De som behövdes ur ett legalt perspektiv när du startade.

Hur hittar jag folk till min styrelse?

– Det finns olika forum där de som gärna skulle vilja hjälpa till finns, såsom Ruter Dam och Styrelseakademin. Din bank eller revisor kan också vara källor till bra tips, precis som att du kan gå via headhunters och sökfirmor. Eller använda sunt googlande efter profiler, föreläsare, professorer och så vidare. Kika på mäktigaste-listor i media, digitaliseringstalare på konferenser… Var lite kreativ precis som du är i din verksamhet. Och försök inte att hitta 18 personer på en gång. Snarare en eller två. Räkna också med att det kostar lite att få deras hjälp.

Läs mer: Vad är poängen med jämställda styrelser?

Hur ser en bra styrelse ut?

– En bra styrelse är en mix av ung och gammal, tjej, kille, svensk och utländsk bakgrund. Det som de ska ha gemensamt är att de dubblerar den kunskap som redan finns i bolaget. De har fötterna i samma mylla som du, en koppling till du jobbar med, men de kan komma med andra perspektiv, kanske sätta stopp för galna idéer och få fram ett fokus. Mångfalden är viktig, särskilt om du ska till börsen, där det finns fler regler kring din styrelse.

Vilka misstag gör vi när det gäller styrelsen?

– Det vanligaste är att du sätter för mycket kompisar där. Vem gillar inte att få positiv feedback för sin briljanta ide? Det gäller att försöka addera några som kan komma med värdefull input. Se det inte som ett kontrollorgan utan snarare som ett bollplank och ett sätt att föra verksamheten framåt. Det viktigaste är att ta första steget, och att göra det fortare än du tänkt dig.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

En kommentar

  1. Måns Mannerfelt skriver:

    Some god – Some bad comments
    God: All insats som syftar till att etablera ett proaktivt styrelsearbete skall hedras!
    Bad: Efter att under de senaste 45 åren (som yngre som VD – som äldre i styrelser, som Ordföranden) verkat inom konkurrensutsatt aaffärsverksamhet i olika utvecklingsfaser är mina två fokus avseende styrelsen: 1) kunskapslicenciera krav på beslutsfattare 2) etablera ledningsmönster – det är viktigare än att skriva om självklarheter.

Skriv en kommentar

Vi ber dig som lämnar kommentarer att respektera svensk lag, särskilt med hänseende på personuppgiftslagen. Genom att registrera dig för att lämna kommentarer samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter enligt personuppgiftslagen

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>