17-åringarna som tar rygg på Elon Musk: ”Det är nu vi kan ’faila’ som mest”

Steget före | 9 oktober 2017 |

17-åriga Polina Otto och Alexandra Sandberg saknade event där motiverade och engagerade ungdomar kunde träffa andra likasinnade. Nu riggar de eventen själva, via sitt nystartade företag Carrus Network.
– Jag bor hemma och har knappt några utgifter, så det är faktiskt nu jag kan ”faila” som mest utan att det gör så mycket, säger Polina Otto.

Under en vecka fick 18 ungdomar chansen att lära sig mer om hur en entreprenör arbetar och tänker och hur man tar steget från idé till företag, på SEB:s Entrepreneur Camp. En av dem var Polina Otto (till höger på bilden).

– De fem dagarna gav mig så mycket – både kunskap och inspiration. Men framför allt lärde jag mig att det bara är att köra. Tidigare har jag haft en tendens att skjuta upp saker i väntan på rätt ögonblick, men att träffa andra med erfarenheter från entreprenörsvärlden fick mig att känna att jag också kan ta klivet, säger hon.

Förebilden är solklar: Superentreprenören Elon Musk (som bland annat grundat Tesla och Space X).

– Det är helt otroligt hur han inte begränsar sig själv, utan lyckas satsa på så många olika branscher med sina företag. Från transport, energi, AI och rymden. Han är grym!

Läs mer: VR, rymden och jobbsökarhjälp på Entrepreneur camp

Pushar fler att förverkliga idéer

8 oktober höll Polina Otto och Alexandra Sandberg sitt första event, Driving yourself forward, för ungdomar. Målet är att de, via sitt företag Carrus Network, regelbundet ska erbjuda event till ungdomar mellan 16 och 24 år.

– Vi har länge känt att vi själva saknar tillgång till inspirerande event och föreläsningar för gymnasie- och högskoleungdomar. Därför vill vi skapa en plattform där unga som vill få ut mer av tillvaron kan träffas, inspireras och utvecklas tillsammans med andra med samma driv och motivation, säger Polina Otto.

– Vi har tidigare drivit initiativ på nätet som gick ut på att påverka andra på ett positivt sätt, men det är först nu som även det fysiska, sociala mötet lagts till. Jag hoppas att de som kommer använder vår plattform för att sprida sina idéer och tankar. Det är något jag själv vill göra – dela med mig av mina tankar och även ta del av andras. Så vi gör det här både för oss själva och för andra.

Läs mer: Årets sociala entreprenör 2017: ”En bekräftelse på att vi har en riktigt bra affärsidé”

Vikten av att sätta smarta mål

Temat på det första eventet är vikten av kommunikation, hur man sätter smarta mål och hur man blir riktigt vass på något.

– Jag hoppas att alla går därifrån med en känsla av att de kan uppnå vad de vill, säger Polina Otto.

Hur gör du själv när det är som jobbigast, på väg mot dina mål?

– Jobbigt behöver inte vara fel. Jag brukar påminna mig om att det är okej att det blir jobbigt ibland, för det är ofta då jag utvecklas som mest. Men när jag vill bli lite mer motiverad och prata om idéer så ringer jag Alexandra.

 

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!