Tillväxtföretag formar framtiden

Skapa lönsamhetSteget före | 12 november 2018 | , , ,

År 2017  inledde SEB ett samarbete med entreprenören och scaleup-experten Pelle Tornell, med målet att göra en insats för svenska företag som vill växa . Samarbetet bar snabbt frukt och det ettåriga tillväxtprogrammet ScaleUp Academy såg dagens ljus. Nu kan du ansöka till 2019 års upplaga.

Pelle Tornell är ensam i Sverige om att vara certifierad i ScaleUp-metodiken, som har sitt ursprung vid universitetet MIT i Boston. SEB har, å sin sida, länge jobbat utifrån filosofin att ett starkt företagsklimat behövs för att skapa arbetstillfällen, lösa samhällsutmaningar och få tillväxt i ekonomin. Det är, med andra ord, två företagsentusiaster som står bakom tillväxtsatsningen.

Inom ScaleUp Academy ges utvalda företag möjlighet att under ett års tid få coachning och hjälp av experter, för att kunna hantera sina tillväxtutmaningar på bästa sätt. Det kan handla om allt från strategi och ledarskap till marknadsföring och rekrytering. Fredrik Josefsson, Head of Entrepreneurs and High Growth på SEB, förklarar:

– Att växa innebär ofta en stor utmaning. Det är många bitar som måste vara på plats. Dessutom är varje företag unikt och det fina med ScaleUp Academy är att du tar med ditt företag in och påbörjar din tillväxtresa i praktiken, med stöd av experter som ser till dina specifika förutsättningar. Bland de företag som hittills medverkat har vi sett strålande resultat.

Läs mer: Ge ditt tech-företag expressfart på tillväxtresan

Alla vinner när företag kan växa

Ur ett lite större perspektiv är det, i dagens Sverige, små och medelstora företag som står för merparten av de nya jobb som växer fram.–Det är ganska enkelt, egentligen. När företag växer och utvecklas behöver de anställa fler. Det är bra för företagen själva, för samhället som helhet och något som vi vill göra vårt för att bidra till, säger Fredrik Josefsson.

Han fortsätter:

– Jag tror mycket väl att framtidens storföretag och stora arbetsgivare kan finnas bland de många startups som nu kommer fram i Sverige.

I januari inleds en ny omgång av ScaleUp Academy. En nyhet för i år ett specialdesignat program för tech-företag.  Fredrik förklarar:

– Tillsammans med Pelle Tornell har vi utvecklat konceptet vidare och lanserar nu ScaleUp Academy Tech, som går parallellt med det vanliga programmet. Orsaken till det är att tillväxtutmaningarna ser lite annorlunda ut inom det snabbrörliga tech-segmentet, där det till exempel finns stora svårigheter med att hitta rätt kompetens.

Läs mer: Scale up-tipsen: ”Sno till dig erfarenheter av andra”

För dig som vill söka

Om du vill söka till ScaleUp Academy eller ScaleUp Academy Tech med ditt företag hittar du allt du behöver veta här.

Vill du pröva på och bekanta dig mer med ScaleUp-metodiken innan du ansöker finns också möjlighet att delta i Scaleup Masterclass, som ordnas 4 december. Läs mer och anmäl dig till ScaleUp Masterclass här.

Läs mer: Så bygger du en styrelse i tillväxtbolag