Så undviker du de vanligaste bedrägerierna

Steget före | 26 april 2018

Phishing, skimming och trojaner – vad innebär det? Så här går några av de vanligaste bedrägeriförsöken till och här är tipsen som minskar risken för att bli lurad.

Bedrägeriförsöken ökar, även de som riktar sig mot bankkunder. Här är tre viktiga tips kopplade till försök att komma åt dina konton:

1. Lämna aldrig ut den kod du använder för att logga in i BankID eller Digipass, oavsett om någon utger sig för att höra av sig från en bank. Om din bank verkligen skulle ha upptäckt problem med ditt kort eller konto så blir du aldrig ombedd att logga in i banken – bankens säkerhetspersonal kan redan se ditt konto.

2. Ställ en kontrollfråga om något som har med dina konton eller kort att göra. Du kan exempelvis fråga vilka transaktioner du gjort nyligen på kortet eller vilka aktier du har i din depå. Det kan inte bedragaren veta, men bankens personal kan se det.

3. Be att få motringa. Kontrollera att numret verkligen går till din bank.

Läs mer: 100 000-tals företagare lurade av fejkade myndighetsutskick

Om du känner till de vanligaste bedrägeriförsöken är det lättare att undvika att bli lurad. Här är några av metoderna.

Påstådda kontobedrägerier

Hösten 2017 har ett antal kunder blivit uppringda av bedragare som utger sig för att ringa från din bank. De ringer oftast sent på kvällen eller mitt i natten. Bedragarna hävdar att de ska stoppa ett påstått bedrägeri på kundens konto eller kort, och frågar efter digipass-koder. Bedragarna använder sedan koderna för att stjäla pengar från kontot.
 Om du får ett sådant samtal lägg bara på luren och lämna inte ifrån dig någon information.

Phishing – bedrägeri via e-post

Bedragare skickar ut falska e-postmeddelanden för att försöka komma åt personlig information som kortuppgifter, lösenord och andra inloggningsuppgifter vid din e-post, vilket brukar kallas för phishing. Oftast uppmanas du att klicka på en länk som leder till en förfalskad sida där du ska fylla i uppgifter som bedragaren sedan kan använda i alla typer av sammanhang: lösen för säker e-handel (Verified by Visa eller MasterCard Secure code), låsning av bankkonton, utbetalning av vinster eller arv, investeringsmöjligheter eller för att hjälpa en kollega eller vän. Öppna aldrig sådana meddelanden, släng dem.

Läs mer: 8 tips för företagare inför årets deklaration

Fejkade Microsoft-samtal

Ett annat exempel är samtal från bedragare som säger att de vill hjälpa till med problem som du har med din dator, exempelvis påhittade virus. I de mest kända fallen är det engelsktalande personer som säger sig ringa från Microsoft. Enklaste rådet är att lägga på och att aldrig ge dem någon som helst information.

Virus och trojaner

Med hjälp av virus eller trojaner tar bedragarna kontroll över din dator eller har full insyn i vad du gör där. På så sätt samlar de information som de använder i olagliga syften. De kan också styra dig till förfalskade sidor även om du har skrivit in en korrekt webbadress (så kallad pharming). Undvik därför att klicka på länkar du inte är säker på och uppdatera kontinuerligt brandväggar och virusskydd så försvårar du den formen av attacker.

Läs mer: Så förverkligar du drömmen om en tidig pension

Skimming

Skimming innebär att bedragare kopierar information som finns på magnetremsan på betal-, kredit- eller bankkort. Med hjälp av den informationen skapar de ett nytt kort som de sedan använder för att betala i ditt namn. Koden fångas upp genom dolda kameror i nära anslutning till betalterminalen eller bankomaten.

Skimming kan ske på alla platser där man kan använda kort och där det är möjligt att läsa av magnetremsan på kortet. Därför är det viktigt att du döljer din kod genom att hålla handen över knappsatsen. Där enbart chippet används, det vill säga där halva kortet sticks ner i en betalterminal, kan inte skimming genomföras eftersom det inte går att läsa av magnetspåret. De flesta terminaler i Europa är idag chippbaserade men även övriga världen är på väg att byta till sådana terminaler. Det går dock inte lika fort överallt.

Läs mer: 6 tips: Tar du lön eller utdelning från ditt företag 2018?

Stöld av kort och kod

En bedragare kan bevaka dig när du använder en uttagsautomat för att komma åt din fyrsiffriga kod och sedan stjäla ditt kort. Dölj koden genom att alltid hålla handen över knappsatsen.

Förfalskade checkar

När du säljer saker via nätet och köparen inte bor i Sverige kan betalningen ske med check. Tyvärr förekommer det många bedrägeriförsök med förfalskade checkar. Undvik därför betalsättet check om du inte känner köparen.

2 kommentarer

  1. Bengt Holmberg skriver:

    Bra sammanställning, tack!!

  2. Peter Padoan skriver:

    jag får ibland phishing mail, nu senast från ”Ikea” om gratis presentkort på 10 000, men jag ska då betala ”endast” 43 kr, kan jag anmäla det till någon instans