Nytt statligt riskkapital ska hjälpa startups att växa

Steget före | 1 juli 2016 |

Hur kan Näringsdepartementets startup-ansvarig, Marie Wall göra livet lättare för entreprenörer? Och vilka tre tillväxthinder fokuserar hon på?

Svenska företags tillväxt och villkor lyfts på ett seminarium i Almedalen, med en panel bestående av Marie Wall tillsammans med Jessica Löfström, vd för bemannings- och rekryteringsföretaget Expandera Mera, Mats Torstendahl, vice vd för SEB och Emil Källström, ekonomisk politisk talesperson för Centerpartiet.

Marie Wall. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Marie Wall. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Marie Wall har själv jobbat på startups, bland annat på Sendit som senare sålts till Microsoft, investerat i startups och senast varit på Vinnova som ansvarig för Sveriges inkubatorprogram. Erfarenheter som hon har nytta av i dag i sin roll, på Näringsdepartementet.

Vad ser du som den viktigaste frågan för att svenska startups ska kunna växa?

– Det är ett komplext pussel men man kan säga att vi har tre fokusområden, där regeringen kan påverka. Det ena är bättre samverkan mellan startups och existerande industri respektive med offentlig sektor. Det är en kritisk byggsten att hitta den första kunden. Genom nära samarbeten med större företag kan startups få draghjälp att växa, samtidigt som startup-företagen kan bidra med nytänkande och innovationer för etablerade företag.

Läs mer: Ny plattform där startups och storföretag matchas

Fokusområde nummer två handlar om kapital – hur då?
– Företag behöver ha valmöjligheter där. Egna pengar, lån eller riskkapital? Genom traditionella aktörer eller genom nya crowdfunding-plattformar? Och vad krävs till exempel för att bankerna ska våga låna ut mer pengar till unga, innovativa företag? Med ett storföretag i ryggen som samarbetspartner är det kanske lättare att beviljas lån. Vi arbetar också med en ny struktur för det statliga riskkapitalet, som bygger på fond-i-fond metod snarare än direktinvesteringar. Det nya utvecklingsbolaget kommer förvalta en kassa på fem miljarder kronor. 1 januari 2017 ska den nya organisationen vara igång.

Kompetensförsörjning är ert tredje fokusområde. Optionsregler och bostadsbrist är i hetluften, som flaskhalsar?
– Kompetensförsörjning handlar både om att människor i Sverige ska ha rätt utbildning och att Sverige vara attraktivt för internationella talanger. Det är en gemensam ambition att hitta lösningar kring optioner och bostäder. Samtidigt får vi inte bara fokusera på våra utmaningar utan måste bli bättre på att berätta för omvärlden om det som funkar bra i Sverige, och det finns hel del att skryta om. Det jag hör mest om från utländska talanger och entreprenörer som kommer hit är hur de uppskattar Sveriges värderingar, sociala trygghetssystem och jämställdheten. Livskvaliteten.

Läs mer: Kan ditt företag locka till sig talanger på en global nivå?


En kommentar

  1. […] att gå från att vara ett startup-företag till ett större företag, vilket Make it berättat om här. I somras bildades Saminvest […]