Trend: 5 svenska vattenbruk-entreprenörer att ha ögonen på

Hållbart företagande | 2 januari 2017 |

Fram till 2030 behöver vattenbrukets produktion öka med upp till 50 procent, för matcha efterfrågan på fisk och skaldjur. I Sverige växer branschen snabbt. Möt fem inspirerande vattenbruk-entreprenörer. 

De blir allt fler – de framgångsrika, spännande exemplen inom branschen som växer så det knakar. Här är fem svenska vattenbruk-entreprenörer att ha ögonen på.

Läs mer: Hållbar mat: Vattenbruk en allt viktigare bransch i Sverige

Algbönder 
Grundarna Sofie Allert och Angela Wulff fick idén att använda kiselalger för att tillverka produkter som råolja, biokol och fiskfoder. Via Chalmers entreprenörskola, bidrag från Vinnova och stipendium från Skypegrundaren Niklas Zennström har företaget Swedish Algae Factory vuxit och satsar nu på att skapa hundra fabriker i världen senast 2030.

En algbonde till
Fredrika Gullfot insåg att den globala marknaden för omega-3 växer starkt och startade Simris Alg. Företaget odlar alger och tillverkar omega-3 som används för hälsokost och livsmedel och numera säljs över hela världen.

Ostronfrossa
Ostrea Aquaculture odlar ostron och alger i vattnet vid Kosteröarna på svenska Västkusten sedan 2008. Förutom att produkterna säljs som livsmedel och som bas i kosttillskott och läkemedel bidrar verksamheten till att minska övergödning och försurning. Målsättningen nu är att skala upp kapaciteten för att 2021 kunna producera 2 000 000 ostron.

Klimatsmarta jätteräkor
Med ursprung ur forskning på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) utvecklar Uppsalaföretaget Vegafish odling av jätteräkor i bassänger på land. Metoden bygger på användning av hållbart foder och bassänger uppvärmda av spillvärme – resultatet är svenska jätteräkor producerade på ett klimatsmart sätt.

Fisk på land
Svenska Gårdsfisk har börjat odla sötvattensfisk i bassänger i en ombygd ladugård. Arterna man valt växer snabbt på vegetabiliskt proteinfoder och näringsöverskottet från fisken används som gödsel på gårdens växtodling. Tanken är att sälja systemet vidare till fler intresserade lantbrukare.