Vd-bedrägerier och bluffakturor: Så skyddar du företaget

Steget före | 7 juni 2017 |

Falska fakturor är vardagsmat för svenska företag, trots den nya lagen. Samtidigt har vd-bedrägerierna ökat dramatiskt.
– Vi pratar om en 1000-procentig ökning och det verkar inte mattas av, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel.

Under 2015 rapporterades färre än 100 ärenden in, av så kallade vd-bedrägerier. Under 2016 anmäldes runt 1000 fall. Inget tyder på att ökningen stannat av.

Per Geijer, säkerhetsansvarig Svensk Handel

– Bedragarna spelar på folks rädslor för att ringa och störa vd eller ägare på semestern, säger Per Geijer.

Vd-bedrägerierna görs på ett avancerat sätt, ofta i flera steg. Medarbetare blir uppringda och instrueras att vänta på ett bekräftelse-mejl från vd, innan de gör en utbetalning. De får sedan ett mejl från en adress som är snarlik vd:ns, eller ekonomichefens.

Det bästa sättet att undvika att drabbas är att styra upp betalningsrutiner extremt tydligt i företaget, innan du går på semester, tipsar Per Geijer.

– Se till att alla medarbetare vet vad som gäller, och att inga undantag görs. Inga andra betalningar eller tillvägagångssätt än det ni slagit fast.

Läs mer: Har du rätt skydd när du tar in sommarvikarier?

Ändrade kontonummer hos exportföretag

En annan bluff som dykt upp rör företag med importverksamhet. Bedragare hackar ett utländskt exportföretag och ändrar kontonumren dit fakturorna ska betalas. Ditt företag betalar pengarna till de falska kontona, som bedragarna snabbt länsar. Här kan du läsa mer i DN-artikel.

Ett tredje bedrägeri som du bör ha beredskap för bluffmejl med virus – så kallad ransomware – en typ av bedrägeri som har blivit vanligare. Du lockas att klicka på en länk, varpå din dator infekteras med ett virus som låser den. Mot en viss summa, några tusenlappar, ofta på en nivå så att folk inte orkar polisanmäla utan bara vill lösa problemet, öppnar bedragarna datorn igen.

– Vi hade nyligen ett jättestort angrepp i maj som slog ut delar av it-infrastrukturen för alla möjliga olika organisationer med ransomware, konstaterar Per Geijer.

Läs mer: Experttips: Så blir du attraktiv som leverantör och partner

Bästa skyddet mot ransomeware

Den stora ransomware-attacken påverkade bland annat verkstadsbolaget Sandvik och Timrå kommun i Sverige precis som National Health Service i Storbritannien och FedEx i USA. Den skadliga programvaran var en ransomware-variant som kallas WannaCry. Här och här kan du läsa mer.

– En grundläggande regel är att vara så back-up:ad att du kan strunta helt i inlåsningen. Det viktiga är att aldrig betala de kriminella utpressarna, säger Per Geijer.

Parallellt med de nya typerna av bedrägerier fortsätter bluffakturor att drabba majoriteten av svenska företagare.

– I princip alla företagare nås någon gång av en bluffaktura. Det finns dessutom ett mörkertal. Ibland vill man inte erkänna att man gått på det, ibland är man medveten om att fakturan är falsk men betalar för att slippa strul. Men det är otroligt viktigt att polisanmäla ett bedrägeri så att problembilden blir tydlig, säger Per Geijer.

Läs mer: Blunda inte för valutariskerna

Ny app förenklar polisanmälan

I fjol kom ny lag som gjorde det olagligt att skicka falska fakturor. Den nya lagen är visserligen ett steg i rätt riktning men väldigt mycket återstår att göra, enligt Per Geijer.

– Problemet är att lagstiftare lever i tron att allt är klart nu. Inget kan vara mer fel än så. En rättegång mot företrädare för ett 10-tal bluffbolag samma vecka som ett estniskt bolag skickar 50 000 fakturor på ett bräde mot svenska företagare – man kan lugnt säga att det finns mycket kvar att göra för lagstiftare, polis och övriga inblandade.

Råd och tips kring hur du ska agera om du får en bluffaktura hittar du här.

Svensk Handel har nu lanserat en app som hjälper dig att undvika bedrägerier och förenklar hanteringen om du ändå utsätts för bluffakturor eller andra former av bedrägerier.

– I appen har du varningslistan med oseriösa företag och du får en pushnotis så fort ett nytt företag kommer upp på listan. Där finns en checklista med tips på bra rutiner och tips för att förhindra bedrägerier. Samtidigt kan du göra din polisanmälan direkt i appen om du trots allt utsätts för brott.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

En kommentar

  1. Åke From skriver:

    att förebygga och vara förberedd är bästa sättet att möt dessa hot.