Zelmerlöw & Björkman Foundation lyfter barn och unga

Steget före | 21 december 2016 |

Vad har före detta tennisproffset Jonas Björkman och popstjärnan Måns Zelmerlöw gemensamt? En vilja att underlätta livet för utsatta barn och unga, via sin stiftelse Zelmerlöw & Björkman Foundation.

Sina största framgångar som tennisproffs nådde Jonas Björkman i dubbel: 54 turneringstitlar, varav tre i prestigetunga Wimbledon.

Hans senaste dubbelpartner – Måns Zelmerlöw – är en högoddsare. På ytan tycks inte mycket förena dem. Björkman är 14 år äldre. Han har två barn. Han är morgonpigg. Han kommer alltid i tid. 

MÅNS ZELMERLÖW
Ålder: 30 år.
Gör: Grundare av PDL Padelcenter i Stockholm och inom kort även i Göteborg, Lund och Hudiksvall. Är sångare, artist och programledare.
Aktuell: Med singeln Hanging on to nothing och med stiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation.

Det var tennisen som förde dem samman. Trots överfulla kalendrar försöker de så ofta de kan att spela tennis tillsammans. När man hör dem prata låter det nästan som om Måns Zelmerlöw är den mer tennisintresserade av de två.

– Jag tror att Måns hann fylla 28 innan han gav upp hoppet om att bli proffs, upplyser Kasper Skarrie, Måns kusin, sambo, hundvakt – och generalsekreterare i stiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation.

Tennis ledde till Zelmerlöw & Björkman Foundation

Stiftelsen är resultatet av Zelmerlöw och Björkmans möte genom tennisen. Ju mer de lärde känna varandra, desto mer upptäckte de att de hade mer än sportintresset gemensamt.

– Vi delar samma värderingar, säger båda, nästan samtidigt.

Läs mer: Fler vill ge tillbaka – Så startar du en stiftelse

Förutom att de snart bestämde sig för att grunda inomhushallar för padeltennis (Måns har hittat ett nytt spår för sina proffsdrömmar) började de prata om hur de skulle kunna samarbeta kring välgörenhet.

– Jag hade duttat omkring i olika välgörenhetsorganisationer, gjort spelningar här och där och deltagit i olika insamlingar. Efter ett tag kände jag att jag ville fokusera energin till ett enda projekt, berättar Måns Zelmerlöw.

Koll på hur pengarna används

Delvis handlade det om att skaffa kontroll över vart pengarna tar vägen.

– Jag ville försäkra mig om att de pengar jag bidrar till att samla in inte försvinner till byråkrati och mellanhänder. Det har varit våra ledord från första början: Alla pengar ska nå fram till de behövande, säger han.

Jonas Björkman avslutade sin tenniskarriär 2008. Han hade sett hur många idrottsstjärnor efter avslutad karriär famlade efter en riktning i livet och ofta blev vilsna när adrenalinkickar och rampljus försvann.

JONAS BJÖRKMAN
Ålder: 44 år.
Gör: Grundare av PDL Padelcenter, tennistränare för toppspelaren Marin Cilic och expertkommentator för Eurosport.
Aktuell: Med stiftelsen Zelmerlöw & Björkman Foundation.

– Jag har under min karriär haft en fantastisk mentor i Stefan Edberg. Han sa till mig att planera mitt avslut. Det är lätt att tänka att man ska ta det lite lugnt efter åren som aktiv, men jag var ganska målmedveten när jag skulle ta mig an livet efter tennisen, säger han.

I dag kallar Jonas Björkman det han gjorde tidigare för en hobby, en lek som blev ett jobb. Det han gör nu är allvar och fyller livet med mening.

– Att slå in en matchboll och vinna en turnering är en fantastisk känsla. Men det är hela tiden vidare till nästa match, nästa turnering, aldrig stanna upp. Att kunna bidra med min energi och mina kontakter för att förändra andra människors liv till det bättre, det ger en tillfredsställelse på ett djupare plan, konstaterar han.

Läs mer: Årets Nybyggare 2016 är Moa Gürbüzer

Amatörer fick utmana proffs

Allt började med att Zelmerlöw och Björkman bestämde sig för att utnyttja sitt nätverk inom idrotts- och artistvärlden genom att bjuda in till en så kallad Pro-Am-dag där amatörer fick utmana tennisproffs.

På kvällen genomfördes en auktion av saker som hade skänkts. Zelmerlöw uppträdde och tvingade upp Björkman på scenen för att sjunga ”Sommaren är kort” (oförglömligt, enligt uppgift).

Första året – 2013 – omsatte stiftelsen 600 000 kronor. Nästa år 1,2 miljoner och under 2015 3 miljoner.

Stiftelsens syfte är tydligt: Zelmerlöw & Björkman Foundation ska verka för en bättre värld för utsatta barn och ungdomar. Projekten är valda med omsorg och i första hand inriktade på att nå barn vars föräldrar inte har råd att betala barnens skolgång.

Läs mer: Årets sociala entreprenör 2016: Från motarbetad till hylladGymnasieskola utanför Nairobi

I slutet av oktober 2016 reste Zelmerlöw och Björkman till Etiopien och Kenya. Utanför Nairobi har de utvecklat gymnasieskolan Kenswed Academy.

– Vi har fokuserat på att hitta elever som har extra stora behov. Som antingen har föräldrar som inte kan betala skolavgiften eller som kanske inte har föräldrar alls. Nu går 174 barn här och de har sina drömmar mycket klara för sig. Alla vill studera vidare på universitetet och vet vad de vill jobba med när de blir stora, säger Måns Zelmerlöw.

Av eleverna på skolan bor 80 procent i Kibera, som räknas som Afrikas största slumområde med närmare en miljon invånare.

– Vi följde med några av våra elever dit och de visade stolt upp sina hem. Det kunde vara ett plåtskjul där sju barn bodde på sex kvadratmeter. I ett annat slumområde berättade en av våra elever, Marion, att hon inte vågar gå ut efter solnedgången eftersom risken för att bli kidnappad, våldtagen eller rånad är för stor, berättar Zelmerlöw.

Läs mer: Hur kan ditt företag hjälpa nyanlända talanger?

En känsla av uppgivenhet

På väg hem till tryggheten i Sverige brottades han med motstridiga känslor. En del av honom var fylld av energi att arbeta ännu hårdare för att samla in pengar som kan förändra livet för de här barnen och ännu fler. En annan del drabbades av uppgivenhet, kände att behovet är oändligt och att hans insats bara är en droppe i havet.

– Jag tror att det är viktigt att inte grotta ner sig i den känslan. Vi gör något för de här 174 eleverna och för ännu fler barn på andra skolor. För just de eleverna betyder vår insats allt. Vi har gett dem en framtid. Den känslan är överväldigande, säger Måns Zelmerlöw.

Läs mer: Hur ser villkoren ut för företag som vill förändra världen?

På Kenswed Academy i Kenya frågade de skoleleverna vad de önskade sig mest.

– Deras högsta önskan var rent vatten och skoluniformer, berättar Jonas Björkman.

Snart inleddes brunnsborrning. Förhoppningen var att hitta rent vatten på 50 meters djup, men vattnet som pumpades upp var otjänligt, så borrningen fortsatte, allt djupare. Om och om igen fick Björkman och Zelmerlöw rådet att avbryta projektet. Det ansågs lönlöst. På 300 meters djup blev det äntligen resultat.

– Tidigare tvingades de gå tre mil för att hämta färskt vatten som inte ens var av bra kvalitet. Tack vare brunnen växer det nu upp ett helt samhälle kring skolan med 600 hushåll vars liv har förändrats, säger Jonas Björkman.

Internat vid skolan som nästa steg

Nästa steg för stiftelsen blir att eventuellt bygga ett internat intill skolan där de barn som saknar föräldrar får möjlighet att bo. Annars är risken stor att de hamnar på gatan och fastnar i prostitution, konstaterar Måns Zelmerlöw.

– Vi får rapporter om att tjejer inte anses vara lika mycket värda och därför slängs ut av sina familjer. Med ett internat skulle vi ha möjlighet att fånga upp dem och ge dem en framtid.

Innan Måns Zelmerlöw reste till Afrika hade han precis kommit hem från en resa till New York. Där träffade han ishockeymålvakten Henrik Lundqvist som också driver en stiftelse.

Läs mer: Guide: Vilka backar sociala entreprenörer?

I USA är filantropi och insamlingsmiddagar en del av vardagen, betydligt mer etablerade än i Sverige.

– Jag hoppas att vi kan ta efter lite av den amerikanska inställningen, säger Måns Zelmerlöw.

Jonas Björkman konstaterar:

– Jag tycker att vår stiftelse är ett exempel på att man faktiskt inte behöver vara Bill Gates för att åstadkomma en förändring. Om vi två kan fungera som inspiration och visa kraften i att människor går samman för att göra världen lite bättre, då är det en riktig seger.

Här hittar du även ett poddavsnitt, där Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman berättar om sitt arbete med stiftelsen.

Prenumera på nyhetsbrevet Scale up!

En kommentar

 1. Carl wadner skriver:

  Jäkla bra initiativ!
  Samtidigt blev jag bedrövad då jag vet att en HVB plats kostar ca2.500/dygn
  Läste på SOS barn att de kan hjälpa 1 barn med skolgång en hel månad för ca100 kr
  Som Prof Roslund Sverige skulle kunna hjälpa så oendligt många fler
  Hälsningar CW